Προς υλοποίηση φωτοβολταϊκό πάρκο 6,5 MW της Enel Green Power στο Δήμο Βέροιας - Στα 470 MW το "ελληνικό" χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ.

20 12 2019 | 09:15

Η Enel Green Power, μέσω της θυγατρικής της EGP Hellas ("EGPH"), κέρδισε το δικαίωμα να υπογράψει μια Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) για το φωτοβολταϊκό πάρκο Βαμβακιές ισχύος 6,5 MW, ύστερα από ανταγωνιστική διαδικασία Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων ισχύος περίπου 148 MW (147.65 MW), που έλαβε χώρα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα εγκατασταθεί στην περιοχή «Άγιος Ιωάννης-Βαμβακιές» στον Δήμο Βέροιας, στη Βόρεια Ελλάδα.

"Επιβεβαιώνουμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου η Enel Green Power επένδυσε πριν από 11 χρόνια", δήλωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power (EGP). "Λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια της μεγαλύτερης συστοιχίας αιολικών πάρκων στη χώρα, στον Καφηρέα Ευβοίας, η επιτυχία σε αυτήν την δημοπρασία υπογραμμίζει αφενός τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουμε στην επίτευξη των στόχων της χώρας στην πράσινη ενέργεια, και αφετέρου την δυναμική μας παρουσία στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας."

Το έργο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα μπορεί να παράγει περίπου 10 GWh ανανεώσιμης ενέργειας κάθε χρόνο, αποφεύγοντας την ετήσια εκπομπή περίπου 6.500 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Μέσω του νέου αυτού έργου, η Enel επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για πλήρη εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Με τις Βαμβακιές, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσει τα 470 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW θα προέρχονται από αιολική ενέργεια, περίπου 96 MW από φωτοβολταϊκή και περίπου 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια. Μέσα από τον πλούτο της τεχνολογικής εξειδίκευσης της, η Enel Green Power συμβάλλει στην επίτευξη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας κατ’ ελάχιστον στο 35% μέχρι το 2030, με έργα κυρίως από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

 

 

 

19 Δεκεμβρίου 2019

energypress