Προς δεκαετή προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρισμού τα χρηματιστήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των ΑΠΕ και των διμερών συμβολαίων

28 09 2021 | 09:06

Το γνωστό χρηματιστήριο ΕΕΧ που αποτελεί θυγατρική του γερμανικού χρηματιστηρίου, αποφάσισε να προσφέρει δεκαετή προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρισμού, σε μια κίνηση που αντανακλά τις νέες ανάγκες στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δεδομένης της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και της νέας πραγματικότητας στις ΑΠΕ που στηρίζεται περισσότερο σε διμερή συμβόλαια και λιγότερο σε ταρίφες, υπάρχει η ανάγκη ορατότητας σε έναν ορίζοντα πέραν των έξι ετών που κάλυπταν μέχρι τώρα τα πιο μακρά προθεσμιακά συμβόλαια.

Οι υποψήφιοι επενδυτές και παραγωγοί ΑΠΕ μέσω διμερών συμβολαίων θεωρούν ότι η εξαετής διάρκεια δεν επαρκεί για να αποδείξει στους δανειστές τους ότι υπάρχει επαρκής αντασφάλιση απέναντι στους διάφορους κινδύνους, εξ ου και η ανάγκη επέκτασης με δεκαετή συμβόλαια. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονες τιμολογιακές αναταράξεις ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη.

Το ΕΕΧ εκτιμά ότι στο εξής θα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς για συμβόλαια μεγάλης διάρκειας: "Οι συμφωνίες που θα δούμε θα έχουν τεράστιους όγκους και αξία", τονίστηκε σχετικά.

 

 

 

28 Σεπτεμβρίου 2021

energypress