Προκλήσεις και προοπτικές της επόμενης ημέρας για τις ΑΠΕ.

Εντός του νέου έτους θα αφήσουμε πίσω μας την υγειονομική κρίση και θα επανέλθουμε παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται ολοένα και πιο συχνά και έντονα. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, η ανάσχεσή της αποτελεί μια κούρσα με αντίπαλο τον χρόνο και σε αυτήν βρισκόμαστε, ακόμα, αρκετά μακριά από τον τελικό στόχο. Σήμερα η ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Οι ΑΠΕ αποτελούν ένα δυνητικά ασφαλές περιβάλλον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενώ η ανάπτυξη των εν λόγω τεχνολογιών συμβάλλει στην επίτευξη ενός ενεργειακού μέλλοντος χαμηλότερου κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος. Το Bloomberg Energy Finance σημειώνει ότι τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά πάρκα αποτελούν τη φθηνότερη πηγή νέας ηλεκτρικής ενέργειας στα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, βάσει γεωγραφίας.

Ευρύτερα, η ενεργειακή μετάβαση στους άξονες της αποανθρακοποίησης, ψηφιοποίησης και αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας αλλάζει την αγορά ενέργειας και οδηγεί σε τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο, με πρώτη βασική αλλαγή αυτήν της παραγωγής ενέργειας από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές. Η κατανάλωση άνθρακα τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 34% σε Αμερική και Ευρώπη σε σχέση με το 2009 και επιπλέον η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η παγκόσμια χρήση άνθρακα δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της στροφής σε καθαρή ενέργεια, η Δίκαιη Μετάβαση στοχεύει στην αποκατάσταση των θέσεων εργασίας στις περιοχές που κλείνουν οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας, στη βάση μιας μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτών των περιοχών τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Η εφαρμογή της αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων και, συνακόλουθα, στην ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των έργων ΑΠΕ. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ευθυγράμμιση όλων για την επίτευξη εθνικών στόχων, καθώς πρόκειται για πολιτικές που θα οδηγήσουν στο ενεργειακό μέλλον της χώρας και τα οφέλη θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η στροφή στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση και εξέλιξη των ηλεκτρικών δικτύων, με περισσότερες διασυνδέσεις και αυτοματοποίηση, καθώς και στην ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που συνεπάγονται ευρύτερο όφελος για τον καταναλωτή.

Η μείωση του κόστους των ΑΠΕ στηρίζεται στις «οικονομίες κλίμακας». Ενδεικτικά, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα και χερσαία αιολικά πάρκα σημείωσε δραματική πτώση παγκοσμίως της τάξεως του 89% και 70%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με τη μείωση της τιμής του άνθρακα να είναι μόλις 2%. Η μείωση του κόστους συνοδεύτηκε και από σημαντικές αυξήσεις της ισχύος των ΑΠΕ, που αντιπροσώπευαν το 72% της νέας εγκατεστημένης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα τελευταία έτη. 

Το 2021 είναι έτος-ορόσημο για την ελληνική ενεργειακή αγορά, με το Μοντέλο-Στόχος (Target Model) να είναι σε πλήρη εφαρμογή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που καταδεικνύεται και από τον σημαντικό αριθμό αιτήσεων και βεβαιώσεων παραγωγού που εκδόθηκαν από τη ΡΑΕ.

Κατά το νέο έτος, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης της βιώσιμης και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα, μέσα από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της. Πιο συγκεκριμένα, είναι προγραμματισμένη η ολοκλήρωση της ανακατασκευής και ηλέκτρισης παλαιών αιολικών πάρκων, η ολοκλήρωση της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων, η ολοκλήρωση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 30 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και η έναρξη της κατασκευής των δύο εμβληματικών φωτοβολταϊκών έργων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, ισχύος 200 MW και 50MW, αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις της σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ αναμένεται εντός του 2021 να ξεκινήσει έργα για την ανάπτυξη της δραστηριότητας της γεωθερμίας.

Η ανάπτυξη των νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης αποτελεί έργο-ορόσημο, που θα συμβάλει στη μεγέθυνση της εταιρείας και θα επηρεάσει ολόκληρη την αγορά των ΑΠΕ. Επιπλέον, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών ΑΠΕ (όπως υπεράκτια αιολικά και πλωτά φωτοβολταϊκά) και τη συμμετοχή της στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο και του Target Model. Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 39 MW στη Μεγαλόπολη, τμήμα έργου συνολικής ισχύος 50 MW, θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα το οποίο θα ενταχθεί στο Target Model με διμερές συμβόλαιο (PPA) που θα συνάψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη μητρική ΔΕΗ χωρίς να εξασφαλίσει τιμή αναφοράς μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος είναι διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

 

18 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ