Πρόγραμμα ProDeSa: Έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων σε 7 Δήμους της Αττικής.
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa (Energy Efficiency Project Development for South Attica), για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημοτικά κτίρια συμμετέχουν 7 Δήμοι της Αττικής.
Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη των Δήμων στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, χρησιμοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις.
Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος, είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κοινόχρηστων δημοτικών κτιρίων και η εν δυνάμει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις κατοικίες των πολιτών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων πάνω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα έργα του προγράμματος PRODESA περιλαμβάνουν επεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε 116 δημοτικά κτίρια των εταίρων του προγράμματος, ένταξη φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 3,2 MW στις στέγες αυτών των κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του δημοτικού οδοφωτισμού. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας είναι 45,6 GWh/έτος και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές είναι 4,8 GWh/έτος. Το συνολικό κόστος των επεμβάσεων είναι 20,24 εκατ. ευρώ.
Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, το έργο θα επικεντρωθεί στη βέλτιστη ομαδοποίηση των μεμονωμένων δημοτικών έργων, ώστε να επιτευχθεί σημαντικό μέγεθος, εύλογος χρόνος αποπληρωμής, διαφοροποίηση των κινδύνων αλλά και μείωση του κόστους, μειώνοντας το κόστος προετοιμασίας και επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας.
Διερευνάται επίσης η δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων, με στόχο τη βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς και για τη διασφάλιση μεγάλης συμμετοχής των ESCOs στις προκηρύξεις υλοποίησης των έργων. Το νέο Εθνικό Ανακυκλούμενο Ταμείο για την Ενεργειακή Απόδοση και το Χρηματοδοτικό Ταμείο των παρόχων ενέργειας για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών θα αποτελέσουν μέρος της διερεύνησης. Η συγκέντρωση πόρων από διάφορες πηγές θα διευκολύνει την χρήση καινοτόμων σχεδίων χρηματοδότησης.
Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από βασικούς παράγοντες, όπως το Εθνικό Κέντρο για την ενεργειακή απόδοση, ΚΑΠΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Crowdfunding και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς με τη σχετική τεχνική, οικονομική και νομική εμπειρογνωμοσύνη.
Προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τουλάχιστον 30 ελληνικών δήμων που θα υποστηριχθούν για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων του έργου.
Το έργο ξεκίνησε το Μάιο του 2017 και αρχικά είχε διάρκεια 49 μήνες με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα HORIZON 2020.
Στον ενημερωτικό ιστότοπο https://www.Prodesa.eu μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα PRODESA.
19 Οκτωβρίου 2020
energypress