Πρόεδρος του SolarPower Europe: Άνοδος 23% προβλέπεται για φέτος στα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης - Αναγκαία η αύξηση κατά 45% των ΑΠΕ ως το 2030.

11 05 2021 | 08:26

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος του SolarPower Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών) και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, άνοιξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου του SPE με τίτλο «Driving Sustainable Change». To συγκεκριμένο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στην Ευρώπη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μεγαλύτερη για τα φωτοβολταϊκά. Φέτος, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ε.Ε και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ο Τζιλς Ντίκσον, Επικεφαλής της ένωσης Wind Europe και η Λεονόρε Γκεβέσλερ, η αυστριακή Υπουργός Κλίματος & Υποδομών, ενώ αύριο αναμένεται να μιλήσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

4.7 TW φωτοβολταϊκά ως το 2050

Ο κ. Χαντάβας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως ο τομέας των φωτοβολταϊκών παρουσιάστηκε πολύ ανθεκτικός παρά την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, κατόρθωσε να φτάσει σε διψήφιο αριθμό την ανάπτυξή του (11%), εγκαθιστώντας συνολικά 18.2 GW, επίδοση που είχε να παρατηρηθεί στην Ευρώπη από το 2011. Επίσης, 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες εγκατέστησαν περισσότερα φωτοβολταϊκά σε σχέση με το 2020. Γενικότερα, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία ενέργειας. «H πέραν των προσδοκιών μείωση του κόστους, η ευελιξία, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η δυνατότητα πολλαπλών εφαρμογών που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά είναι τα χαρακτηριστικά που ενίσχυσαν την ανάπτυξη του κλάδου σε περιβάλλον πανδημίας. Μάλιστα, αναμένουμε 23% ενίσχυση για το 2021 και υπολογίζουμε πως το 2023 θα έχουμε ξεπεράσει τα 30 GW», ανέφερε ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του SPE.

            Παρότι ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται ήδη φιλόδοξος, καθώς ακόμη και με το μετριοπαθές σενάριο η συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ηλιακή ενέργεια το 2024 θα περάσει τα 250 GW από τα 138 που είναι σήμερα, ο κ. Χαντάβας επισήμανε ότι χρειάζονται αρκετά περισσότερα GW από ΑΠΕ για να πετύχει η Ευρώπη την απολιγνιτοποίηση. Σύμφωνα με την έρευνα του SolarPower Europe για το 2050, την οποία εκπόνησε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του LUT στη Φιλανδία, τα φωτοβολταϊκά θα αποτελούν την κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας ως το 2040 και με συγκρατημένους υπολογισμούς θα έχουν φτάσει τα 4.7 TW εως το 2050. «Ο κορωνοϊός επιτάχυνε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η ηλιακή ενέργεια, ως η αποδοτικότερη τεχνολογία από πλευράς κόστους, απέδειξε ότι μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας για την πράσινη ανάκαμψη. Άλλωστε, για αυτό στον SPE δεσμευόμαστε όχι μόνο να ηγηθούμε της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και να υιοθετήσουμε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα όλων των ενεργειών μας», συνέχισε ο κ. Χαντάβας.

Οι προϋποθέσεις για την απολιγνιτοποίηση

            Εκφράζοντας την άποψη ότι η «βιωσιμότητα και η βιομηχανική στρατηγική αποτελούν τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος», και υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης των προηγμένων και βιώσιμων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας», ο Πρόεδρος του SPE ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος θα υποστηρίξει καινοτόμα κατασκευαστικά πρότζεκτ στην Ευρώπη μέσω της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Ηλιακής Ενέργειας», η οποία θα περιλαμβάνει μια δέσμη κατάλληλων κινήτρων για την ενίσχυσή τους. Ακόμη, προανήγγειλε την πρώτη έκδοση του SPE για «καλές πρακτικές βιωσιμότητας» που σχετίζονται με τον κλάδο, η οποία θα παρουσιαστεί την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

            Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που χρειάζονται σε επίπεδο νομοθεσίας και πολιτικής πρωτοβουλίας ώστε η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Πρώτον, στην επαναξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ, θα πρέπει ο στόχος για την παραγωγή πράσινη ενέργειας να φτάσει τουλάχιστον το 45% ως το 2030, από 32% που είναι σήμερα. Για να συμβεί αυτό, εξήγησε ότι «είναι θεμελιώδες να προωθηθεί η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσω της έκδοσης Ευρωπαϊκών οδηγιών για τις απαιτούμενες άδειες». Δεύτερον, υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει ένα καλύτερο πλαίσιο για τις Διμερείς Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας (PPAs) και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις στέγες. 

Εξίσου σημαντικό βήμα με τα παραπάνω για την απολιγνιτοποίηση είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και η ενίσχυση του κλάδου του ανανεώσιμου υδρογόνου.  «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οφείλουμε να δράσουμε σήμερα. O εξηλεκτρισμός και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έξυπνων συστημάτων ενέργειας έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τομείς προτεραιότητας», κατέληξε.

 

s

 

 

 

10 Μαϊου 2021

energypress