Produc-E Green: 14 «πράσινα» επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα – Υπό εξέταση μεγάλα business plan προηγμένων τεχνολογιών
14 παραγωγικές επενδύσεις «πράσινων» προϊόντων έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Produc-E Green», το οποίο στοχεύει στη στήριξη business plan που θα συμβάλουν στη δημιουργία εγχώριας αλυσίδας αξίας σε μία σειρά από κλάδους της ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι επενδυτές έχουν ενημερωθεί για την ένταξή τους.
Τα περισσότερα από τα 14 επενδυτικά σχέδια αφορούν τον κλάδο της ηλιοθερμίας, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή ηλιοθερμικών συστημάτων για ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπό εξέταση για ένταξη βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά σχέδια προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών που εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση (όπως για την παραγωγή μπαταριών ή ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων).
Εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος θα μπορέσουν να ενισχυθούν περί τα 30 επενδυτικά σχέδια. Με την ολοκλήρωση των εντάξεων, θα εκδοθεί συγκεντρωτικός πίνακας με το σύνολο των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων.
Όπως έχει γράψει το energypress, η δράση έχει προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πέρα από την παραγωγή ηλιοθερμικών συστημάτων, «θέση» στα υποψήφια business plan έχουν επενδύσεις για την παραγωγή ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών κυψελών, εξοπλισμού ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, καθώς και ηλεκτρικών καλωδίων. Την ίδια στιγμή, στήριξη διεκδικούν επιχειρηματικά σχέδια για την παραγωγή συστημάτων ψύξης – κλιματισμού, όπως αντλιών θερμότητας και εναλλακτών θερμότητας, με ανάκτηση πρώτων υλών από φωτοβολταϊκά πάνελ. Το ίδιο ισχύει και με υποψήφιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρικών μετασχηματιστών.
Από την «πρεμιέρα» υποβολής αιτήσεων, το παραγωγικό αντικείμενο των επιλέξιμων επενδύσεων να διευρύνεται στην πορεία, ώστε να συμπεριλάβει σχεδόν όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση. Ενδεικτικά, έχει προστεθεί μεταξύ άλλων και η ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2, μέγιστου μήκους έως 41 μέτρα και δυναμικότητας έως 350 επιβατών και 15 αυτοκινήτων.
Τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται μέχρι το 70%, ενώ εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) εγκατάστασης της επένδυσης, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται η κατασκευή ή και αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων ή και επέκταση – εκσυγχρονισμού υφισταμένων, η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και η κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, η προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής, για την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων, για την προμήθεια λογισμικών.