«Πρεμιέρα» των διαβουλεύσεων ΥΠΕΝ – Βρυξελλών για το σχήμα στήριξης των υπεράκτιων αιολικών – Εντός Ιουνίου η απάντηση στο πρώτο σετ ερωτήσεων της Κομισιόν
Με την υποβολή τον Απρίλιο στην DG Comp από το ΥΠΕΝ του High Level Design για το σχήμα στήριξης των offshore αιολικών, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζεται η λειτουργική ενίσχυση των σταθμών που πρόκειται να εγκατασταθούν στις ελληνικές θάλασσες, με σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τη σκυτάλη από τη γνωστοποίηση του High Level Design πήρε η αποστολή από τις Βρυξέλλες τον Μάιο του πρώτου σετ διευκρινιστικών ερωτήσεων σχετικά με το σχήμα στήριξης. Η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ήδη τις απαντήσεις, ώστε να τις αποστείλει μέσα στον Ιούνιο και, με αυτό τον τρόπο, να ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων με την Κομισιόν.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο που απέστειλε το υπουργείο στην Κομισιόν επί της ουσίας περιγράφει τη «φόρμουλα» χορήγησης λειτουργικής ενίσχυσης σε υπεράκτια αιολικά, όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου με το οποίο το προηγούμενο καλοκαίρι θεσπίσθηκε το πλαίσιο ανάπτυξης offshore αιολικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ταρίφες θα καθορίζονται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, μέσω των οποίων θα κατακυρώνεται και ο επενδυτής στον οποίο θα παραχωρείται το αντίστοιχο «οικόπεδο» εγκατάστασης του έργου (δηλαδή η Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ). Δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι εταιρείες (ή κοινοπραξίες) που έχουν λάβει άδεια έρευνας της ευρύτερης περιοχής εντός της οποίας περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο θαλάσσιο «οικόπεδο», δηλαδή έρευνας της αντίστοιχης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, (ΠΟΑΥΑΠ).
Εξαίρεση αποτελούν τα πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος έως 600 Μεγαβάτ, που θα αναπτυχθούν στη θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης – και πιο συγκεκριμένα στην έκταση που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης, η οποία αποτελεί και την πρώτη ελληνική «go-to-area», για επιτάχυνση των σχετικών επενδύσεων. Για τα συγκεκριμένα έργα, οι ταρίφες θα «κλειδώσουν» με ατομική κοινοποίηση στην Κομισιόν, δηλαδή θα καθορισθούν διοικητικά.
Επομένως, η πρόταση για το σχήμα στήριξης, που είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ΥΠΕΝ – Βρυξελλών, αφορά από τη μία πλευρά τα χαρακτηριστικά των μειοδοτικών δημοπρασιών, όπως π.χ. τον τρόπο καθορισμού της τιμής εκκίνησης, το επίπεδο ανταγωνισμού σε κάθε διαγωνισμό, αλλά και το είδος και τη χρονική διάρκεια της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Επίσης, στο σχήμα στήριξης θα εξειδικεύεται και η διαδικασία καθορισμού των τιμών αναφοράς των πιλοτικών έργων στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες θα κατακυρωθούν με ατομική κοινοποίηση.
Παράλληλα με τη δρομολόγηση της «φόρμουλας» για τις ταρίφες των έργων, προχωρά και η γεωγραφική οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν offshore αιολικά. Μάλιστα, στο πλαίσιο της οριοθέτησης, όπως έχει γράψει το energypress, έχουν ήδη προκριθεί οι περιοχές για τη «Φάση 1» ανάπτυξης έργων στη χώρα μας, ώστε έως το 2030 να κινείται στα 2,1 Γιγαβάτ η εγκατεστημένη ισχύς του πρώτου χαρτοφυλάκιου υπεράκτιων σταθμών στις ελληνικές θάλασσες.
Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται η Κρήτη και συγκεκριμένα η θαλάσσια έκταση μεταξύ Σητείας και Ξηροκάμπου (για έργα ισχύος 600 Μεγαβάτ) και τρεις περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες θα οριοθετηθούν είτε κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων, (για έργα συνολικής ισχύος 900 Μεγαβάτ). Την ίδια στιγμή, μένουν μόνο οι τελικές επαφές και διευθετήσεις με το ΓΕΕΘΑ, ώστε να οριστικοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και να «οδεύσει» προς έγκριση, μέσω ΚΥΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, σε συνέδριο στα τέλη του περασμένου έτους, οι διαγωνισμοί για τον πρώτο «κύμα» έργων αναμένεται να προκηρυχθεί το 1ο τρίμηνο του 2027. Επομένως, η έγκαιρη έγκριση του σχήματος στήριξης αποτελεί πιο σημαντική προτεραιότητα για τα πιλοτικά έργα στην Αλεξανδρούπολη, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των οποίων προβλέπει ότι οι ταρίφες τους θα κοινοποιηθούν νωρίτερα από το 2027.