Πράσινο "rebound" για επενδύσεις και ΕΛΑΠΕ - Τι δείχνουν τα 4 μεγάλα project ΑΠΕ που εγκρίθηκαν.
Νέα, θετικότερα δεδομένα διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στη μέγγενη των προβλημάτων που δημιουργούσε η ελλειμματική πορεία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, του γνωστού ΕΛΑΠΕ.
Το ενδεχόμενο να καταστεί εκ νέου βαριά ελλειμματικός ο ΕΛΑΠΕ εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργούσε στην αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, ελόχευε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κλίμα επενδυτικής ανασφάλειας, που θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς, η οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη των πράσινων στόχων της ενεργειακής μετάβασης.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι κομβικός για την ανάπτυξη της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού μέσω αυτού αποπληρώνονται οι επενδυτές, η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιεί τις χρηματοροές αφενός για την κάλυψη των δανείων τους, αφετέρου για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.
Στο παρελθόν, όταν πάλι είχαν σημειωθεί προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών είχαν ξεπεράσει τους 9 μήνες, εξέλιξη που είχε δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό πάγωμα την αγορά των ΑΠΕ.
Ωστόσο η πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΝ, η οποία βασιζόταν σε δύο πυλώνες, δηλαδή τα μέτρα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αλλά και τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων και στο μέλλον, αποδεικνύεται ότι έδωσε πειστική λύση εν τη γενέσει του προβλήματος, όπως διαφαίνεται από την αντίδραση στην πράξη της αγοράς και των επενδυτών.
Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι πρόσφατες εγκρίσεις μεγάλων επενδύσεων στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη fast track προώθηση 4 μεγάλων έργων ΑΠΕ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε εγκρίθηκαν επενδύσεις που αφορούν στην εγκατάσταση 1,5GW έργων από την ΕΓΝΑΤΙΑ Group, 18 αιολικά πάρκα ισχύος 360MW στο Δήμο Καρύστου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 5 αιολικά ισχύος 120,3 MW της εταιρείας Καμαρίδης Global Wire και ακόμη 37 φωτοβολταϊκά ισχύος 830MW της Καράτζη. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που εγκρίθηκαν φτάνει τα 2,02 δισ. ευρώ ενώ η συνολική ισχύς των έργων θα είναι 2810,3 MW.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, οι εγκρίσεις των νέων επενδύσεων αποτελούν "την καλύτερη απάντηση της κυβέρνησης για το επενδυτικό κλίμα” αλλά και για όσους έσπευσαν "να κάνουν εύκολη κριτική” .
Και δεν είναι μόνο οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν για υπαγωγή στη διαδικασία fast track αφού στον τελευταίο κύκλο βεβαίωσης παραγωγού, δηλαδή της διαδικασίας που έχει αντικαταστήσει την παλιά άδεια παραγωγής, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποβλήθηκαν 1200 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύς της τάξης των 24GW.
Είναι σαφές δηλαδή ότι η αγορά έχει πειστεί στην πράξη ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του του ΕΛΑΠΕ και ότι τα προβλήματα του ειδικού λογαριασμού με τις ταμειακές και τις διαρθρωτικές κινήσεις που έγιναν αποτελούν οριστικά παρελθόν. Σημειώνεται ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν εξασφαλίστηκαν εισροές άνω των 800 εκατ. ευρώ για τον ΕΛΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, η ίδια εικόνα, ότι δηλαδή τα προβλήματα του ΕΛΑΠΕ ανήκουν στο παρελθόν αναμένεται να πιστοποιηθεί και από το επόμενο report για τον ειδικό λογαριασμό που εκδίδει ο Διαχειριστής των ΑΠΕ ΔΑΠΕΕΠ, καθώς έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι προβλεπόμενες εισροές από τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΝ.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τα μέτρα που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις για τους καταναλωτές καθώς το ΕΤΜΕΑΡ παραμένει σταθερό.
22 Δεκεμβρίου 2020
energypress