Πράσινη ενέργεια, υποδομές και τράπεζες στο επενδυτικό στόχαστρο της EBRD στην Ελλάδα.

Η πιο πρόσφατη επένδυση της EBRD στη χώρα μας ήταν της τάξεως των 50 εκατ.ευρώ στο ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα η ΔΕΗ. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επενδύει σε ομόλογα ελληνικών εταιρειών. Η τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή της σε μία σειρά ομολογιακών εκδόσεων, όπως αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου επένδυσε το ποσό των 57,5 εκατ.ευρώ.

Η τράπεζα βλέπει ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία και «ποντάρει» σταθερά στην ανάπτυξή της. Άλλωστε την καταγραφή υψηλών ρυθμών ανάπτυξη μετά την πανδημική κρίση προεξοφλούν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναλυτές και η ίδια η αγορά. Ποιος ο στόχος της EBRD για τη χώρα μας; Όπως δηλώνει η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα, Andreea Moraru στο Liberal Markets «στην EBRD είμαστε πολύ χαρούμενοι που στηρίζουμε την ελληνική οικονομία. Το έργο μας στη χώρα ξεκίνησε το 2015 για να βοηθήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε συνεισφέρει περισσότερα από 4,3 δισ.ευρώ μέχρι στιγμής. Η EBRD χρησιμοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης».

Τι βλέπει το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος για την ελληνική οικονομία; «Είμαι πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή και σχεδιάζουμε επίσης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα στην επίτευξη των στόχων της για ανάκαμψη» δηλώνει η κ. Moraru.

Έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος της EBRD από τις Βρυξέλλες σημειώνει πως «αυτή τη χρονιά θα επικεντρωθούμε στην πράσινη ενέργεια και στις υποδομές. Στις επιχειρήσεις με προσανατολισμό στην ανάπτυξη, στις μικρές επιχειρήσεις μέσω του συμβουλευτικού μας προγράμματος και στον τραπεζικό τομέα. Αυτοί είναι όλοι οι τομείς στους οποίους θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα»

Μέχρι σήμερα η EBRD επένδυε σταθερά στην πράσινη μετάβαση, στην καινοτομία και στη στήριξη της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσφατα η τράπεζα επένδυσε και στα κόκκινα δάνεια, σηματοδοτώντας τη στροφή του ενδιαφέροντός της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα μαζί με την Intrum επένδυσαν σε κόκκινα δάνεια της τράπεζας Πειραιώς, σε μία κίνηση ύψους 11 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε περίπου 53.000 δάνεια συνολικών απαιτήσεων περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονοι τρόποι χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις αποτελούν ζωτικό στοιχείο της ανάκαμψης και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Έτσι λοιπόν η τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα συμβουλευτικής για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτό παρέχονται συμβουλές από εξειδικευμένους συμβούλους της τράπεζας σε επιχειρήσεις, με στόχο να τις βοηθήσουν να βρουν χρηματοδότηση και να μετεξελιχθούν ψηφιακά. Τελευταίο παράδειγμα ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα είναι η εταιρεία ελαστικών Meidanis, η οποία εντάχθηκε στο συμβουλευτικό πρόγραμμα της EBRD.

Η τράπεζα στη χώρα μας «τρέχει» 71 projects, ενώ στο portfolio της εντάσσονται κατά κύριο λόγο (92%) επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, με συνολική αξία των assets υπό το management της πάνω από 1,99 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το  ρεπορτάζ του Liberal Markets με την EBRD, η χώρα μας έχει μπει στις «ράγες» για σημαντική ανάκαμψη στη μετά πανδημική κρίση. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θωρακίζει τη χώρα, η αγορά αναμένεται να ανοίξει σταδιακά και όλα κατατείνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει δριμύτερη στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε η πρόσφατη έκδοση του ομολόγου, οι δηλώσεις της JP Morgan και του Massachusetts Investment Fund στο Liberal Markets, είναι χαρακτηριστικές. Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη χώρα μας έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο και το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ένα: Ακολουθεί ένας νέος αναπτυξιακός ενάρετος κύκλος για την ελληνική οικονομία, με θετικές επιπτώσεις στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

 

 

24 Μαρτίου 2021

energypress