Πώς η κλιματική κατάρρευση θα φέρει παγκόσμια κρίση νερού

25 08 2021 | 09:00

Πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές θα επιδεινωθούν καθώς η παγκόσμια θέρμανση διαταράσσει τον κύκλο του νερού στον πλανήτη.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ύδατα - η ξηρασία, με τις πυρκαγιές που την συνοδεύουν και οι πλημμύρες – είναι πολύ πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα σε όλο τον κόσμο καθώς η κλιματική κατάρρευση αποτελεί γεγονός, αναφέρει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση της κλιματικής επιστήμης.

Η παγκόσμια θέρμανση κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού στον πλανήτη, με τις περιοχές που είναι ήδη βροχερές να γίνονται ακόμα περισσότερο και οι ήδη ξηρές περιοχές να γίνονται επιρρεπείς σε μεγαλύτερη ξηρασία. Οι έντονες βροχοπτώσεις εντείνονται κατά 7% για κάθε επιπλέον 1C παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Δ

Ο καθηγητής Mike Meredith, επιστημονικός μελετητής στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα και επικεφαλής συγγραφέας της IPCC, δήλωσε: «Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, μπορεί να συγκρατήσει και να μεταφέρει περισσότερη υγρασία - έτσι στη μέγιστη κλίμακα αναμένουμε να δούμε μια επιτάχυνση του υδρολογικού κύκλου: ισχυρότερη εξάτμιση στις τροπικές περιοχές και πιο έντονες βροχοπτώσεις στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και σε ορισμένες περιοχές του ισημερινού. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο συχνά φαινόμενα ακραίων βροχοπτώσεων σε ήδη βροχερές περιοχές και μεγαλύτερη επίπτωση και σοβαρότητα πλημμυρών.

«Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι βλέπουμε τέτοιες αλλαγές. Σε ορισμένες ξηρές περιοχές, οι ξηρασίες θα γίνουν χειρότερες και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται με συνέπειες, όπως ο μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιών, που ήδη βλέπουμε ».

Ο καθηγητής Ralf Toumi, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή στο Imperial College London, δήλωσε: «Η αρχή ενός θερμότερου κόσμου είναι ότι θα εξατμιστεί περισσότερο νερό, το οποίο θα επιδεινώσει τις ξηρασίες και αυτό το νερό στην ατμόσφαιρα θα αυξάνει την ποσότητα βροχής όταν βρέχει ».

Δ
Ο ποταμός Γάγγης πλημμύρισε αυτόν τον Αύγουστο

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, όπου η ξηρασία είναι ένα διογκωμένο πρόβλημα στα δυτικά και τα νότια, μέχρι την Ινδία, όπου ο μουσώνας μπορεί να γίνει πιο μεταβλητός. Η υποσαχάρια Αφρική είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία σε πολλές περιοχές, ενώ πλημμύρες και ξηρασία θα πλήξουν την Κίνα και την Ευρώπη.

Ο Ιλαν Κέλμαν, καθηγητής στο University College London, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα υγρά και ξηρά καθεστώτα πιο ακραία. Η υγρασία του εδάφους θα μειωθεί και η ξηρασία θα αυξηθεί σε ήδη ξηρές περιοχές όπως η Μεσόγειος και η νότια Αφρική. Η μεταβλητότητα των εποχιακών βροχοπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί, με λιγότερες ημέρες βροχοπτώσεων παράλληλα με αυξημένη ένταση νεροποντών».

Οι μουσώνες στη Νότια Ασία-που έχουν καθοριστικής σημασία για τη ζωή και τη γεωργία περισσότερων από ένα δισεκατομμυρίου ανθρώπων- αποτελεί μια ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας, όπως και οι περιοχές που κοντά στους παγετώνες, όπου οι πλημμύρες και στη συνέχεια η λειψυδρία είναι πιθανό να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά καθώς οι παγετώνες. συρρικνώνονται και μερικοί μικρότεροι εξαφανίζονται εντελώς.

Πηγή: Guardian

 

 

 

18 Αυγούστου 2021

HUFFPOST GREECE