Πολωνία: Orsted και PGE έφτιαξαν κοινοπραξία για την ανάπτυξη 2,5 GW σε offshore αιολικά

10 05 2021 | 08:50

Σε συμφωνία για την δημιουργία μιας κοινοπραξίας με συμμετοχή «50:50» έφτασαν η δανέζικη εταιρεία Orsted και η πολωνική ενεργειακή εταιρεία PGE με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων Baltica 2 και 3, ισχύος 2500 MW και τα οποία βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Πολωνίας.

Ο πρόεδρος της Πολωνικής Αρχής Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή ενέκρινε την κοινοπραξία στα μέσα Μαρτίου, αφότου οι δύο εταίροι υπέβαλλαν αίτηση για εγγραφή στο National Court Register, έχοντας πλέον κλείσει η συναλλαγή.

Συγκεκριμένα, η Orsted κατέχει μερίδιο μετοχών 50% και στις δύο εταιρείες ανάπτυξης των έργων.

Ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ηπειρωτικής Ευρώπης της Orsted Rasmus Errboe σχολίασε σχετικά: «Είμαι ενθουσιασμένος που έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή συμμαχία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών με την κορυφαία πολωνική εταιρεία».

Να σημειώσουμε ότι τα δύο έργα, Baltica 2 και 3, έχουν ήδη λάβει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και έχουν υπογράψει όρους σύνδεσης, ενώ, επίσης, έχουν κατοχυρώσει συμβόλαια «επί της διαφοράς» (Contracts for Difference) από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις 7 Απριλίου, γεγονός που αποδεικνύει πως πρόκειται για αρκετά ώριμα έργα.

Με την επιφύλαξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων που εκκρεμούν, το έργο Baltica 3 θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026, ενώ το Baltica 2 θα μπορούσε να συνδεθεί πριν από το 2030, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του renews.biz.

 

 

7 Μαϊου 2021

energypress