«Ποδαρικό» με 50 αιτήματα στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή της ΡΑΑΕΥ – Για χρεώσεις και όρους των συμβάσεων οι περισσότερες διαφορές

Δείγματα γραφής που επιβεβαιώνουν την χρησιμότητα του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή στη διευθέτηση των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ καταναλωτών με προμηθευτές ή διαχειριστές, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την λειτουργία του εργαλείου που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο αριθμός των αιτημάτων για διαμεσολάβηση ανέρχεται στα 50 εκ των οποίων τα 10 έχουν κριθεί «απαράδεκτα» καθώς εκκρεμεί η εξέτασή τους από άλλο φορέα που έχουν ήδη απευθυνθεί οι ενδιαφερόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι ένας καταναλωτής μπορεί να καταφύγει στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή, εφόσον δεν έχει προηγηθεί ανάλογη ενέργεια σε άλλο φορέα πχ σε δικαστήριο.

 

Σε πρώτη φάση ο καταναλωτής απευθύνεται στο προμηθευτή ή διαχειριστή, εκθέτοντας την διαφορά και εφόσον δεν λάβει απάντηση που τον καλύπτει, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο υποθέσεις έχουν «τελεσιδικήσει» μέσω του εργαλείου της ΡΑΑΕΥ, δηλαδή έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό με τις υπόλοιπες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ως προς το αντικείμενο των «διαφορών», αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τις χρεώσεις στους λογαριασμούς και τους όρους που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια, όπου υπάρχει αμφισβήτηση από την πλευρά του καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές της ΡΑΑΕΥ, ότι ήδη από το πρώτο διάστημα λειτουργίας του εργαλείου «αποτυπώνεται» μια ορισμένη οικειότητα από την πλευρά των καταναλωτών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την εδραίωση του εργαλείου στη «κουλτούρα» της αγοράς.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής αποτελεί πρωτοβουλία της ΡΑΑΕΥ στα πλαίσια σειράς εργαλείων που στόχο έχουν την ενδυνάμωση, ενεργοποίηση και προστασία των καταναλωτών.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής μεσολαβεί προκειμένου να διευκολύνει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών/πελατών ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και προμηθευτών και διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Αντικείμενο ενεργειακής διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν, ενδεικτικά, οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους της κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού κτλ.

G