Πιλοτικό διαγωνισμό για 200 Μεγαβάτ έργων ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση περιλαμβάνει το υπό έγκριση νέο σχήμα στήριξης

Την πρόβλεψη για ένα πιλοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να πάρουν τιμή 200 Μεγαβάτ έργων που συνδυάζουν σταθμούς ΑΠΕ μαζί με αποθήκευση ενέργειας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ που κοινοποιείται αυτές τις ημέρες στην Κομισιόν.

Είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται ειδική διαδικασία για αυτή την κατηγορία των έργων, κατηγορία που εκτιμάται ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πότε θα υπάρχουν ώριμα τέτοια συνδυαστικά έργα, δεδομένου ότι με το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ πάγωσε έως την 31/12/2021, προκειμένου να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ.

Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος, σημειώνοντας μάλιστα ότι τη δυνατότητα να ζητήσουν από τη ΡΑΕ άδεια για την προσθήκη αποθήκευσης, έχουν όλοι οι επενδυτές που διαθέτουν βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ.

Όπως έχει αποκαλύψει ήδη το energypress, οι συνεννοήσεις του ΥΠΕΝ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, προκειμένου να κοινοποιηθεί επίσημα το νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, βρίσκονται στην τελική φάση. Το νέο σχήμα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών και μάλιστα μέχρι το 2025.

Και διαγωνισμοί για «καθαρή» αποθήκευση

Παράλληλα, πάντως, το ΥΠΕΝ το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται και την πρόταση για το διαγωνιστικό σχήμα επενδυτικής στήριξης των αυτόνομων κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες (χωρίς συσχέτιση με σταθμούς ΑΠΕ). 

Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να διενεργηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η σχετική πρόταση να σταλεί στις Βρυξέλλες όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Όπως έχει ανακοινωθεί, με τον διαγωνισμό πρόκειται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ, για την επενδυτική ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος κατ΄ ελάχιστο 500 MW. Η σχετική διαδικασία πρέπει να «τρέξει» αρκετά γρήγορα, ώστε να τηρηθούν οι σφιχτές προθεσμίες που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Με βάση το Παράρτημα της εγκριτικής απόφασης της Κομισιόν, το αργότερο έως το 2ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων για τα έργα που θα προκριθούν από την ανταγωνιστική διαδικασία.

Μέσω του «Ελλάδα 2.0», όπως είναι γνωστό, προβλέπεται να διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά). Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΠΕΝ, τα κονδύλια αυτά επαρκούν για την επιδότηση έως 40% του κόστους υλοποίησης των αυτόνομων μονάδων οι οποίες είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν για τη στήριξη της προβλεπόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030.

 

 

30 Ioυλίου 2021

energypress