Περιστέρης για θαλάσσια αιολικά: Συνεργασία με την Ocean Winds - Να ξεκινήσουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία και καθορισμένες τιμές.

Όχι με διαγωνισμούς αλλά με προκαθορισμένη τιμή και με βάση ιδιωτικές πρωτοβουλίες προτείνει να γίνει η αρχή για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία προχωρά σε συνεργασία με την κοινοπραξία Ocean Winds, στην οποία μετέχουν η EDP Renewables και η Engie, προκειμένου να υλοποιήσει αντίστοιχα έργα και στη χώρα μας με έμφαση στα πλωτά αιολικά δεδομένου του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών.

Όπως τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΛΕΑΤΑΕΝ ο κ. Περιστέρης, το ζητούμενο για το εγχώριο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ο χρόνος υλοποίησης, καθώς και η άντληση εμπειρίας από άλλες μεσογειακές χώρες. Συγκεκριμένα, σε χώρες μεσογειακές όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ακολουθείται ένα μεικτό σύστημα όπου αδειοδοτούνται 10,6 γιγαβάτ με ιδιωτική πρωτοβουλία τα οποία αναμένεται κατασκευαστούν ως το 2027-2030. 

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα υπάρξει η εμπειρία ώστε έπειτα να γίνουν διαγωνισμοί για θαλάσσιες περιοχές όπου αναμένεται να κατασκευαστούν από το 2030 ως το 2035 31 γιγαβάτ υπεράκτιων έργων.

Όπως εξήγησε ο κ. Περιστέρης, στο σύστημα αυτό οι ιδιώτες αναλαμβάνουν σε πρώτη φάση τα ρίσκα και το κόστος ανάπτυξης και το κράτος δημιουργεί στο μεταξύ το πλαίσιο για ανταγωνισμό και αδειοδότηση ευρύτερων περιοχών. Υπενθύμισε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι πρωτάκουστη, καθώς από το 1999 υπάρχει στην Ελλάδα ο νόμος οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα. 

Η Τέρνα προτείνει με βάση τα παραπάνω την εξής μεθοδολογία: 

·       Η εγκατάσταση πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων γίνεται μέσα σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) του Ν.2742/1999, με τη μορφή Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Πλωτών Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΠΑΠ).

·       Για τη δέσμευση συγκεκριμένης θαλάσσιας έκτασης ως Ευρύτερης Περιοχής Διερεύνησης ΠΟΑΠΑΠ ακολουθείται διαδικασία προέγκρισης. Η προέγκριση χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από υποβολή αίτησης προέγκρισης από το φορέα υλοποίησης, εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ και σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

·       Με την έκδοση της απόφασης προέγκρισης, ο ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλει ετήσιο αντάλλαγμα χρήσης για τη διάρκεια που δεσμεύει την εγκεκριμένη περιοχή και να προσκομίσει εγγυητική επιστολή τραπέζης, ως εγγύηση για τυχόν περιβαλλοντική αποκατάσταση από τις δραστηριότητες έρευνας που θα διεξάγει.

·       Στη συνέχεια, ο ανάδοχος φορέας εκκινεί τις απαραίτητες θαλάσσιες έρευνες και μετρήσεις.

·       Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και μετρήσεις,  ο φορέας αιτείται την τελική χωροθέτηση του έργου. Δηλαδή, το ευρύτερο θαλάσσιο πολύγωνο που είχε καθοριστεί με την απόφαση προέγκρισης για έρευνα, περιορίζεται πλέον σε μικρότερο  και οριστικοποιείται, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και των Υπουργών Οικονομικών,  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα εγκρίνεται και η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

·       Μετά την έκδοση του ΠΔ της ΠΟΑΠΑΠ, το έργο εισέρχεται στο στάδιο της καθαυτό ενεργειακής και περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Στη συνέχεια, ακολουθούν η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οριστική και δεσμευτική προσφορά σύνδεσης και η εξασφάλιση τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

·      Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του ΔΑΠΕΕΠ και της ΡΑΕ, κυρίως στη διαμόρφωση μιας βέλτιστης τιμολογιακής  πολιτικής  για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα (στους σχετικούς διαγωνισμούς εξασφάλισης τιμής), η οποία αφενός θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μεγάλων αυτών επενδυτικών έργων, αφ’ ετέρου θα εντάσσεται με ισορροπημένο τρόπο στο μακροχρόνιο σχεδιασμό βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. 

Ο κ. Περιστέρης δήλωσε σχετικά: "Βεβαίως πρέπει να γίνει μια εκτεταμμένη δουλειά από την Πολιτεία όπως έγινε στους υδρογονάνθρακες, αλλά να μην αποτελέσει λόγο για καθυστέρηση. Άρα εμείς και η Ocean Winds προτείνουμε να συνυπάρχει ένα μεικτό σύστημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας". 

Τέλος, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη σκέψη της γ.γ. του ΥΠΕΝ να γίνουν τα πρώτα έργα με καποια προκαθορισμένη τιμή και μετά μέσω ανοικτών διαγωνισμών. 

 

 

24 Φεβρουαρίου 2021

energypress