Περιορισμένη η συμβολή της γεωθερμίας στην ενεργειακή μετάβαση, ασφάλεια και ανάπτυξη – Σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα για ποικίλες γεωθερμικές εφαρμογές
Παρά το σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό του Ελλαδικού χώρου, η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένη με σημερινή μηδενική ηλεκτροπαραγωγή και με πολλές γεωθερμικές εφαρμογές άμεσης χρήσης είτε να έχουν εγκαταλειφθεί είτε να μην έχουν ολοκληρωθεί, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο γεωλόγος Δρ. Απόστολος Αρβανίτης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων της ΕΑΓΜΕ, στην παρουσίαση-ομιλία του στην ημερίδα του ΙΕΝΕ με γενικό θέμα "ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα - Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;" που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024.
Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε γεωθερμικό έργο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αποτελεί συνδυασμό ρευστών και αναγκών χρήστη(ών) και για την επιτυχή υλοποίησή του θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες προϋποθέσει, ενώ τόνισε ότι τεχνολογικές, θεσμικές και οικονομικές παράμετροι επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα στον τομέα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, έχοντας σχέσεις επίδρασης μεταξύ τους με την οικονομικότητα να έχει κυρίαρχο ρόλο.
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, το γεωλογικό ρίσκο συνιστά το βασικό και ιδιαίτερο γνώρισμα της γεωθερμίας έναντι των άλλων ΑΠΕ και περιορίζεται με την όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση των χαρακτηριστικών του γεωθερμικού πεδίου και του γεωθερμικού πόρου και μπορεί να αντιμετωπισθεί οικονομικά και θεσμικά.
Αφού σημείωσε ότι για την ανάπτυξη της γεωθερμίας υπάρχουν τρία διακριτά στάδια-βήματα: συνειδητοποίηση-πεποίθηση αναγκαιότητας χρήσης της γεωθερμίας, πολιτική βούληση-εθνική στρατηγική, παροχή δυνατότητας ανάπτυξης μέσω θεσμικού πλαισίου και ειδικών οικονομικών κινήτρων, ο κ. Αρβανίτης είπε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της γεωθερμίας με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο (ν.4602/2019 και συνοδές Υπουργικές αποφάσεις), το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ κάποια ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση επενδύσεων σε έργα γεωθερμίας, που όμως καλύπτουν και άλλες δράσεις, ενώ η γεωθερμία χρειάζεται -βάσει τεκμηρίωσης- ιδιαίτερη αντιμετώπιση και στήριξη, όπως έχει γίνει αντιληπτό σε άλλες χώρες και όπως προβλέπεται και από το νέο Γεωθερμικό Νόμο 4602/2019.
Τέλος, ο κ. Αρβανίτης έκανε ειδική μνεία και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2024, το οποίο καταγράφει τα προβλήματα ανάπτυξης της γεωθερμίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εισηγείται μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, που αξίζει να ληφθούν υπόψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ομιλία-παρουσίαση του κ. Αρβανίτη είναι διαθέσιμη από τους ακόλουθους συνδέσμους (links):
-ResearchGate: https://lnkd.in/dN9REjgb
-Academia: https://lnkd.in/dkSRfNMu
-ΙΕΝΕ: https://lnkd.in/d2Ef9j7g