Παρουσίαση του έργου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής.

24 02 2022 | 09:50

 

Τα Μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενημέρωσε η Ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη και κ. Ευάγγελο Τουρνά αντιστοίχως, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο, κ. Αλέξιο Ράπανο, καθώς και το Γενικό Διευθυντή του Συντονισμού του Υπουργείου, κ. Φοίβο Θεοδώρου, σχετικά με τους άξονες της πολιτικής του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην εισαγωγική της τοποθέτηση, τόνισε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 70/2021 (ΦΕΚ 161/Α/9-9-2021), και κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, το Σεπτέμβριο του 2021 συστήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης που έχει άμεση και ειδική σχέση με τα θέματα πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση των κρίσεων.

Παρουσίαση του σχεδιασμού της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

Ο Υπουργός, κ. Στυλιανίδης, ενημέρωσε αναλυτικά τα Μέλη της Επιτροπής σχετικά με τη δομή, το οργανόγραμμα, το όραμα, τις αρμοδιότητες, τους άξονες πολιτικής και την καινοτομία του νεοσυσταθέντος Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι και μόνο η σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι μια πρωτοποριακή σύλληψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πλήρη επίγνωση για τις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Υπουργός εξήρε την ανάγκη επίτευξης εθνικής συνεννόησης για το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, αλλά και την ανάγκη να προσδιοριστούν τα εργαλεία που πρέπει να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως τα σχετικά τεχνολογικά επιτεύγματα. Προτεραιότητα είναι η γεφύρωση της κατασταλτικής δράσης με το τρίγωνο της πρόληψης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές που βαίνουν κάθε μέρα εντεινόμενες, λόγω της κλιματικής κρίσης. Αναφερόμενος στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται ενίσχυση του Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο έχει στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στην κατεύθυνση της πρόληψης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας και επιχειρεί να αυξήσει τα εναέρια μέσα της χώρας. Χαρακτήρισε, ακόμη, τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) ως τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής προστασίας και τους εθελοντές ως κλειδί για την αντιμετώπιση κρίσεων και θα ενταχθούν στα επιχειρησιακά πλάνα για τις φυσικές καταστροφές. Επισήμανε δε ότι το Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης κρίσεων που θα συσταθεί, στηριζόμενο στην επιστημονική γνώση, θα περιλαμβάνει όλες τις φυσικές καταστροφές με γνώμονα την πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα την ώρα της κρίσης για τη λήψη σωστών επιχειρησιακών αποφάσεων. Ενημέρωσε, τέλος, για τα πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται, την αναβάθμιση του συστήματος 112, καθώς και για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα είναι σταθμός ελικοπτέρων για την πυρόσβεση, αποτελώντας κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την νέα αντιπυρική περίοδο – Ενίσχυση των επίγειων και εναερίων μέσων πυρόσβεσης

Την υφιστάμενη κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, τον σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Σώματος με νέες προσλήψεις, την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και των επίγειων και εναερίων μέσων πυρόσβεσης παρουσίασε διεξοδικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κ. Τουρνάς. Ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ενώ ειδική αναφορά πραγματοποίησε στην ενίσχυση των εναερίων μέσων, στους 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες και στο νέο σώμα των δασοκομάντων, οι οποίοι θα συμβάλουν σε έργα δασοπροστασίας για την πρόληψη, αλλά και τη κατάσβεση των πυρκαγιών. Μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει προβλεφθεί η προμήθεια 1.800 οχημάτων διαφόρων χρήσεων, υδροφόρα ειδικά και βοηθητικά συνολικής αξίας 226.000.000 ευρώ, η προμήθεια 10 ελικοπτέρων βαρέως τύπου Erickson S-64 για σκοπούς αεροπυρόσβεσης, η προμήθεια 5 πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-515 προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων CL-215, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός 7 επίσης αεροσκαφών CL-415 των παλαιών σε 515, η προμήθεια 36 αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης και αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός δύο ελικοπτέρων Super Puma, η προμήθεια δέκα πλωτών μέσων διάσωσης, καθώς και ειδικά μέσα περιπολίας

 

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2022