Πάρκο φωτοβολταϊκών ισχύος 10 MW στη χωματερή πρασινίζει τη Φυλή

21 10 2021 | 08:39

Ποια είναι τα έργα ανάπλασης και πρασίνου που περιλαμβάνει η μεγάλη παρέμβαση στην περιοχή κατά το πρότυπο του Τελ Αβίβ  

Σε πάρκο πρασίνου και αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, μετατρέπονται 1.500 στρέμματα στην περιοχή της Φυλής στο πλαίσιο της α΄φάσης αποκατάστασης της παλιάς χωματερής.

Η πιο παραμελημένη γειτονιά της Αττικής που διαχρονικά αποτελεί το χώρο απόθεσης των αστικών απορριμμάτων όλου του λεκανοπεδίου, αποκτά ξανά ζωή μέσα από μία εμβληματική ανάπλαση που υλοποιείται κατά το πρότυπο της Χιρίγια του Τελ Αβίβ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής υπογραφής των συμβάσεων του δήμου με τις εργολαβικές εταιρείες, ο δήμαρχος κ. Χρίστος Παππούς έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη δράση, πέρα από τη συμβολή της στη βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Δήμου Φυλής με τα έργα πρασίνου, θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW, που ισοδυναμεί με 14,7 εκατ. kwh.

Η ενέργεια αυτή θα  διατεθεί σε 5.600 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.  «Βλέπουμε τη σημασία αυτού του έργου, ιδιαίτερα σήμερα, ενόψει της ενεργειακής κρίσης», τόνισε.

Πρόκειται για ένα έργο που θα έχει συνέχεια καθώς στην περιοχή αναμένεται μέσω του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων να εγκατασταθούν συνολικά πάνω από 30 MW φωτοβολταϊκών σε επόμενο στάδιο.

Οι υπογραφές για το πρασίνισμα του δήμου Φυλής έπεσαν χθες παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

«Οφείλουμε πολλά στους  κατοίκους της Δυτικής Αττικής, γιατί έχουν βάλει πλάτη  για την ανάπτυξη της Αττικής και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι μεγάλο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής και τη μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Υπουργός  ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ενέγραψε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά ότι επί της υπουργίας του, διατέθηκε το ποσόν των 26 εκατ. ευρώ, που όπως είπε, είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν διατεθεί από το εν λόγω Πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, εγκωμίασε το Δήμο Φυλής για το έργο  που θα οδηγήσει στην παραγωγή ενέργειας και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το κοινό όραμα για συνολική αποκατάσταση της Χωματερής, που θα αποφέρει, παράλληλα, 50 εκατ. Kwh ετησίως. Ενέργεια, που όπως είπε, είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής.

Ο κ. Παππούς τόνισε ότι η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί την αρχή της υλοποίησης του ονείρου της ενεργειακής και υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής, που είχε από τα φοιτητικά του χρόνια.  Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος παραμένει η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής και δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αποκατάσταση του υπολοίπου τμήματος της Χωματερής καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, και Πάρκου Φωτοβολταϊκών και logistics στο κτήμα της Φυλής.

 

 

20 Οκτωβρίου 2021

newmoney