«Παράθυρο» από Χατζηδάκη να μην εφαρμοστεί ο μηχανισμός ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί τελικά το έκτο μέτρο που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη των ΑΠΕ και προέβλεπε τη θέσπιση «μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)».

Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα που θα προκύπτανε από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα θα κατευθύνονταν στις ΑΠΕ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.   

Τα υπόλοιπα μέτρα που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι καθιστούν βιώσιμο τον ΕΛΑΠΕ.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα, αναφορικά με το προαναφερόμενο 6ο μέτρο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, μιλώντας στη Βουλή, να μην εφαρμοστεί. Επικαλέστηκε τις μελέτες των ΔΑΠΕΕΠ και ΡΑΕ: «Το δεύτερο συμπέρασμα που θα προκύψει από τη δημοσίευση των μελετών είναι ότι η ρύθμιση που είχαμε προβλέψει για να στηριχθούν οι ΑΠΕ, ότι μπορεί να μεταφερθούν έσοδα στο ΕΤΜΕΑΡ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας όταν τελειώσει η ηλέκτριση της Κρήτης, μπορεί να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί. Με βάση και τις δύο μελέτες προκύπτει ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να είναι περιττή. Και αυτό διότι τα μέτρα που πήραμε ακριβώς για να στείλουμε το μήνυμα της εμπιστοσύνης προς τις αγορές, είναι τέτοια που αντέχουν και σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης», συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό και την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας το ΕΤΜΕΑΡ για το 2021 δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί. Έτσι, η Αρχή που θα πρέπει να εκδώσει τη σχετική απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα θα αφήσει αμετάβλητες τις χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτών.

 

 

7 Δεκεμβρίου 2020

energypress