Παραλαβή ηλεκτροκίνητου οχήματος στον Δήμο Πρεσπών

26 01 2022 | 09:36

Με σταθερά βήματα προς την ηλεκτροκίνηση συνεχίζει ο Δήμος Πρεσπών, με την απόκτηση του δεύτερου ηλεκτροκίνητου οχήματος. Πρόκειται για ένα 9-θέσιο βαν και παραλήφθηκε στις αρχές του 2022. 


Η προμήθεια του αυτοκινήτου έγινε στα πλαίσια του εγκεκριμένου έργου «Green-Inter-e-Mobility» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG-IPA CBC GREECE -REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA (παραδοτέο Π.4.4.1).


Το όχημα πρόκειται να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ενδοδημοτικών συγκοινωνιακών αναγκών με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, νέοι ηλικιωμένοι) με βάση μελέτη συγκοινωνιακών αναγκών που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι εταίρος του προγράμματος. 
Η ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση των δύο οχημάτων θα καλύπτεται από την εγκατάσταση κατάλληλα διαστασιολογημένου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής και το σύνολο της δράσης είναι ενταγμένο στην στρατηγική του Δήμου Πρεσπών να καταστεί κλιματικά ουδέτερος στην επόμενη δεκαετία πετυχαίνοντας την παροχή δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών πρώτης ποιότητας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.


Τη μελέτη απαιτήσεων του σταθμού παραγωγής και των τεχνικών χαρακτηριστικών των δύο οχημάτων που απέκτησε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πρεσπών μέσω του Προγράμματος, εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 


Εταίροι του προγράμματος, εκτός της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Πρεσπών είναι:
   • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (επικεφαλής εταίρος)
   • Δήμος Μπίτολα (Βόρεια Μακεδονία)
   • Δήμος Ρέσεν (Βόρεια Μακεδονία)
   • Δήμος Φλώρινας
   • Πανεπιστήμιο Πατρών


Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την προμήθεια τριφασικών φορτιστών και συστήματος φωτοβολταϊκών που θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια ώστε τελικά η χρήση των οχημάτων αυτών να προκαλεί σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ