Παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής αποδοχής η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί

Με πλήρεις ρυθμούς προχώρησαν και λειτουργούν τα έργα που μεταμορφώνουν τα ελληνικά νησιά, όπως τη Χάλκη και την Αστυπάλαια, σε έξυπνα και πράσινα νησιά μέσω των νέων τεχνολογιών και συνεργασιών δημοσίων αρχών και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τη Χάλκη, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Gr-Eco Islands, συμπληρώνεται πλέον ένας χρόνος από την έναρξη του σχετικού προγράμματος, μετά από την αρχική υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Χάλκης και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

 

Το εγχείρημα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ με βάση το net metering, ηλεκτρικά οχήματα, σταθμούς φόρτισης και δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G για την αναβάθμιση των τοπικών υποδομών. Παράλληλα, η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης «Κάλχιον» συστάθηκε το 2021 και αποτελεί συνεταιρισμό με αποκλειστικό σκοπό την “προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας”.

Στο έργο συμμετέχουν γνωστοί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, συγκεκριμένα οι Akuo Energy, ΔΕΗ, Citroën, ALD Automotive, Vodafone, Omexom / VINCI Energies και Παπαστράτος.

Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του έργου, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί το αποτύπωμα CO2 κατά 2.576 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων. Παράλληλα εξοικονομήθηκαν 260.000 ευρώ μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας, ποσό ικανό να καλύψει το κόστος για πάνω από 200 οικογένειες.

Με αφορμή την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Χάλκη ο Δήμαρχος, κ. Άγγελος Φραγκάκης, ανέφερε πρόσφατα ότι το εν λόγω έργο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ευρώπη, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να έχουν απτά οφέλη αυτά τα έργα για τους κατοίκους των νησιών και τόνισε ότι η περίπτωση της Χάλκης είναι η ιδανική λύση από όσες δοκιμάστηκαν μέχρι στιγμής, αφού χάρη στην ενεργειακή κοινότητα οι κάτοικοι πληρώνουν σημαντικά μικρότερους λογαριασμούς και εξασφαλίζεται και η κοινωνική αποδοχή που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. διαθέτει 150 εκατ. ευρώ για ακόμα περισσότερα αντίστοιχα έργα σε μικρά νησιά και η διαδικασία επιλογής τους θα ξεκινήσει το 2023. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις η συγκεκριμένη λογική να επεκταθεί και σε ηπειρωτικές περιοχές που είναι απομακρυσμένες, όπως σε μέρη της Πελοποννήσου.