Πάνω από 11000 μελισσοκυψέλες στα δάση ακακίας στα αποκατεστημένα ορυχεία τα ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ
Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα δάση ακακίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση για τις 75 θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στα αποκατεστημένα ορυχεία της.
Σε κάθε μια εκ των θέσεων αυτών, θα υπάρχει δυνατότητα για 150 κυψέλες. Συνολικά, δηλαδή, αναμένεται να τοποθετηθούν έως και 11250 μελισσοκυψέλες.
Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε μεταξύ των θέσεων να υπάρχει απόσταση 500 μέτρων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών.
Οι κινήσεις αυτές της ΔΕΗ βασίζονται στα πορίσματα μελέτης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έγραψε το energypress.
Τα δάση ακακίας έχουν διαμορφωθεί στην εξωτερική απόθεση του Ορυχείου Αμυνταίου, στην παλιά απόθεση του Κυρίου Πεδίου και στην εξωτερική απόθεση του Νοτίου Πεδίου.
Το μέλι από ακακία έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς και πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα το προϊόν να συγκεντρώνει σημαντικά ανταγωνιστικά εμπορικά χαρακτηριστικά και προοπτικές.
Το γεγονός αυτό εξηγεί και το αυξημένο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή της ΔΕΗ από τους μελισσοκόμους της περιοχής.
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια αρκετοί ήταν οι μελισσοκόμοι που έπιαναν θέση στα δάση ακακίας στα αποκατεστημένα ορυχεία του ΛΚΔΜ, όμως μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή ήταν άναρχη.
Πλέον, με την πρωτοβουλία της ΔΕΗ και τη συνεργασία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και του Μελισσοκομικού Κέντρου δίνεται η δυνατότητα η σχετική δραστηριότητα να αναπτυχθεί οργανωμένα και να υποστηριχθεί επιστημονικά.
22 Μαρτίου 2019
energypress