Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά θα διοργανώσει η ΡΑΕ τον Οκτώβριο στη Ρόδο.

Ένα από τα πιο σημαντικά event του ενεργειακού κλάδου για φέτος θα διοργανώσει τον Οκτώβριο η ΡΑΕ: το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στα νησιά.

Το Φόρουμ θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο και αναμένεται να συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες  του διεθνούς ενεργειακού κόσμου: υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν και των διαφόρων υπηρεσιών της, ανώτατα στελέχη διεθνών ενεργειακών οργανισμών, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης από ευρωπαϊκά κράτη με νησιωτικό χώρο,  υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν πρότζεκτ καθαρής ενέργειας σε νησιά κ.α.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι το Φόρουμ διοργανώνεται σε συνεργασία με την Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Αρχών Ευρώπης (CEER)

Στο Φόρουμ αναμένεται να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να αναδειχθούν βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμα έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης.

Περισσότερο ενδιαφέρον και από τις επίσημες τοποθετήσεις, όμως, αναμένεται να έχουν οι επαφές και οι επίσημες ή άτυπες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων παραγόντων του κλάδου που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα στο περιθώριο του Φόρουμ.

Εξάλλου, τέτοιου τύπου ενεργειακά πρότζεκτ συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που, σε τελική ανάλυση, αποτελεί και την ουσία -αλλά και την κρησσάρα επιτυχίας ή μη- τέτοια τύπου παρεμβάσεων.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για καθαρή ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά

Η Πολιτική Διακήρυξη «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.». υπογράφηκε στη Βαλέττα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 κράτη-μέλη στις 18 Μαΐου 2017 και το εναρκτήριο Φόρουμ της πρωτοβουλίας Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 στα Χανιά.

Με την υποστήριξη της Γραμματείας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» της Κομισιόν, 26 ευρωπαϊκά νησιά ξεκίνησαν το φετινόι Φεβρουάριο και επίσημα τη μετάβασή τους σε καθαρή ενέργεια.

Σε μια πρώτη φάση, η Σίφνος και άλλα 5 νησιά (Aran – Ιρλανδία, Cres-Lošinj - Κροατία, Culatra - Πορτογαλία, Salina - Ιταλία και La Palma - Ισπανία) ήδη αναπτύσσουν τα προγράμματά τους μετάβασης σε καθαρή ενέργεια έως το καλοκαίρι του 2019, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.

 

 

20 Αυγούστου 2019

energypress