Παγώνει την αγορά φωτοβολταϊκών στη χώρα μας το «στοπ» στην κινεζική παραγωγή πάνελ – Στον αέρα επενδυτικά σχέδια και προθεσμίες

Πολλαπλές παρενέργειες έχει για το σύνολο των επενδυτών σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα η δραστική μείωση της παραγωγής πάνελ από τις κινεζικές βιομηχανίες, λόγω των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια στην ασιατική χώρα, όπως και της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών. 

Είναι ενδεικτικό ότι όσοι επενδυτές περιμένουν να παραλάβουν εξοπλισμό, μέσω παραγγελιών που έχουν κλείσει εδώ και καιρό, ενημερώνονται πως η παράδοσή του θα καθυστερήσει επ΄ αόριστον. Όπως είναι φυσικό, το ίδιο ισχύει και για όσους developers προχωρούν αυτή την περίοδο σε παραγγελίες, στους οποίους επίσης ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να καθορισθεί ο χρόνος παράδοσης.

Σε αυτή την περίπτωση, μένει επίσης ανοικτό και το κόστος στο οποίο θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού, καθώς οι κινεζικές εταιρείες αδυνατούν να τιμολογήσουν τα προϊόντα τους και επομένως δεν μπορούν να κλείσουν ούτε το οικονομικό σκέλος των παραγγελιών από τους πελάτες τους. Μάλιστα, προς ώρας δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα αποκατασταθεί η παραγωγή και επομένως πότε θα μπορέσει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η προμήθεια πάνελ.  

Πίσω από τα προβλήματα παραγωγής βρίσκεται η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Κίνα, με την επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση των βιομηχανιών και, κατά συνέπεια, στις ώρες λειτουργίας τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κατασκευής πάνελ έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους, καθώς έχουν κρίνει αντιοικονομική την παραγωγή για περιορισμένα διαστήματα ανά 24ωρο. 

Ως συνέπεια, σε κοινή τους επιστολή οι μεγαλύτερες κινεζικές βιομηχανίες κατασκευής πάνελ (Longi, Jinko, Trina, JA, Risen) εκτιμούν πως στη δεδομένη συγκυρία η παραγωγή δεν μπορεί να υπερβεί το 70% της δυναμικότητας.  

Οι παραπάνω αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πάνελ «αγγίζουν» και τη χώρα μας, καθώς για τα δρομολογημένα πρότζεκτ που βρίσκεται πλέον στον αέρα η παραλαβή των πάνελ, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη ως προς το πότε θα είναι έτοιμα. Η ανατροπή του ορίζοντα ανάπτυξης των έργων επηρεάζει κατ΄ αρχάς επενδυτικά σχέδια για έργα εκτός διαγωνισμών, τα οποία κινδυνεύουν να καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν, κλείνοντας επομένως μικρότερες «ταρίφες» από αυτές που προέβλεπαν οι επενδυτές. 

Ο χρόνος όμως κυλάει αντίστροφα και για έργα που έχουν κατακυρώσει τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμού. Κι αυτό γιατί τα πάρκα αυτά έχουν συγκεκριμένη προθεσμία για να ολοκληρωθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την ταρίφα τους. 

Η αδυναμία παραγγελίας πάνελ επηρεάζει όμως και πρότζεκτ τα οποία «ωριμάζουν» με σκοπό να υπογράψουν «πράσινα» PPAs με προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, κατ΄ αρχάς αφού όσο βρίσκεται στον αέρα η τιμή των πάνελ, δεν μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος ενός τέτοιου έργου. 

Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για την τιμή αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση του PPA. Κάτι που σημαίνει πως σχεδόν όλα τα οικονομικά δεδομένα των έργων είναι ανοικτά, μπλοκάροντας κατά συνέπεια και τις συζητήσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους. 

 

 

 

1 Οκτωβρίου 2021

energypress