Παγκόσμια θερμοκρασία / Το φράγμα του 1,5 °C θα σπάσει το 2024, προειδοποιεί ο «νονός» της κλιματικής αλλαγής

09 01 2024 | 14:25Tvxs Newsroom

Το διεθνώς συμφωνημένο όριο για να αποτραπεί η σπειροειδής πορεία της Γης προς μια νέα υπερθερμική εποχή «θα ξεπεραστεί για όλους τους πρακτικούς σκοπούς» κατά τη διάρκεια του 2024, προειδοποίησε ο Τζέιμς Χάνσεν, γνωστός ως «νονός της κλιματικής επιστήμης».

 

Ο Χάνσεν, πρώην επιστήμονας της Nasa, είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τη δεκαετία του 1980. Τώρα προειδοποιεί ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, ενισχυμένη από το φυσικά επαναλαμβανόμενο κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, θα ωθήσει μέχρι τον Μάιο τις θερμοκρασίες έως και 1,7 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε πριν από τη βιομηχανοποίηση.

Αυτό το υψηλό θερμοκρασιακό επίπεδο, που μετράται κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου έως τον Μάιο, δεν θα παραβιάσει από μόνο του τη δέσμευση που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις του κόσμου να περιορίσουν την αυξητική τάση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, αναγνωρίζοντας υον ρόλο των εκπομπών ορυκτών καυσίμων στην άνοδο της θερμοκρασίας στην COP28, στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παραβιαστεί έως ότου καταγραφεί μια σειρά ετών, κατά την οποία κάθε χρόνο το όριο αυτό υπερβαίνεται. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο πιθανό να συμβεί κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030.

Αλλά ο Χάνσεν δήλωσε ότι ακόμη και μετά την εξασθένιση του Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως ανεβάζει τη μέση παγκόσμια θερμότητα, το διάστημα των επόμενων ετών θα εξακολουθεί, συνολικά, να βρίσκεται κατά μέσο όρο στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου. «Η θέρμανση του πλανήτη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενισχύεται από αλυσιδωτές επιπτώσεις», δήλωσε ο Χάνσεν, όπως το λιώσιμο των πάγων, το οποίο κάνει την επιφάνεια πιο σκοτεινή και συνεπώς απορροφά ακόμη περισσότερο ηλιακό φως.

«Βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία μετακίνησης προς τον κόσμο του 1,5°C», δήλωσε ο Χάνσεν στον Guardian. «Μπορείτε να στοιχηματίσετε 100 δολάρια σε ένα ντόνατ σε αυτό και να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε ένα δωρεάν ντόνατ, αν βρείτε ένα κορόιδο πρόθυμο να δεχτεί το στοίχημα» είπε χαρακτηριστικά

Σε ένα δελτίο που εξέδωσε μαζί με άλλους δύο ερευνητές του κλίματος, ο Χάνσεν αναφέρει ότι «το ανώτατο όριο του 1,5°C για την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεραστεί για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, επειδή η μεγάλη πλανητική ενεργειακή ανισορροπία εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα κινηθεί ακόμη υψηλότερα». Ο Χάνσεν έχει προωθήσει την άποψη, την οποία αμφισβητούν ορισμένοι άλλοι επιστήμονες του κλίματος, ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας θέρμανσης επιταχύνεται λόγω της διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ της ποσότητας ενέργειας που απορροφά η Γη από τον ήλιο και της ποσότητας που επιστρέφει στο διάστημα.

Ο Χάνσεν, γνωστός για το ρόλο του στη δημόσια αποκάλυψη της έναρξης του φαινομένου του θερμοκηπίου στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1988, πρόσθεσε ότι η διαφαινόμενη απώλεια του φράγματος του 1,5 βαθμού Κελσίου θα πρέπει να δώσει ώθηση στη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το σημαντικότερο όργανο της κλιματικής επιστήμης που έχει χαράξει τις οδούς για την αποφυγή της υπέρβασης του στόχου.

«Το πέρασμα από τον κόσμο του 1,5°C είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι δείχνει ότι η ιστορία που διηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με τη συγκατάθεση του επιστημονικού συμβουλευτικού τους οργάνου, της IPCC, είναι ένα μάτσο μ@λ%κ@&», δήλωσε ο Hansen.

«Δεν προχωράμε σε έναν κόσμο 1,5°C, τον περνάμε για λίγο το 2024. Θα περάσουμε από τον κόσμο των 2°C στη δεκαετία του 2030, εκτός αν λάβουμε σκόπιμα μέτρα για να επηρεάσουμε την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη» τόνισε.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσουν αυτή την εβδομάδα οι επιστημονικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παγκόσμια θερμοκρασία για το 2023 να πλησιάζει να είναι 1,5C πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Το Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού και συνήθως αυξάνει τη συνολική παγκόσμια θερμοκρασία, αναμένεται να είναι ακόμη πιο ισχυρό φέτος από πέρυσι, πριν εξασθενίσει.

A