Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Τιμολογείστε τον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώνει»

04 11 2021 | 09:57

Οι χώρες πρέπει επιτέλους να τιμολογήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 τη Δευτέρα (1 Νοεμβρίου).

Η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με ηγέτες από περισσότερες από 100 χώρες στη Γλασκώβη για την έναρξη της διάσκεψης COP26, η οποία θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τους κανόνες για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο κανόνων, όπως να κάνουμε πραγματικότητα τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα. Τιμολογείστε τον άνθρακα, η φύση δεν μπορεί να πληρώσει πια αυτό το τίμημα», είπε η φον ντερ Λάιεν στη Γλασκόβη.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 – σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η φον ντερ Λάιεν προέτρεψε και άλλες χώρες να δεσμευτούν σε μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών μέσα στη δεκαετία.

«Πρέπει να αναλάβουμε ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών έως το 2030. Ο στόχος για επίτευξη καθαρού μηδενικού αποτυπώματος μέχρι το 2050 είναι μεν καλός, αλλά δεν είναι αρκετός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι Τσέχοι κατά των πολιτικών τιμολόγησης του άνθρακα

Η Ε.Ε. είναι σε φάση διαπραγματεύσεων προκειμένου να εισάγει νέες πράσινες πολιτικές. Παράλληλα, πολλές χώρες έχουν θέσει στόχους για το κλίμα, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την απαραίτητη νομοθεσία για την επίτευξή τους.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035, καθώς και η επέκταση της αγοράς άνθρακα σε κτίρια και μεταφορές.

Οι προτάσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των πλουσιότερων δυτικών χωρών της Ε.Ε. που ευνοούν τη φιλόδοξη δράση για το κλίμα και των φτωχότερων ανατολικών κρατών που κάνουν λόγο για κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς στο πλαίσιο της COP26 χαρακτήρισε ως «επικίνδυνες» τις προτάσεις της Ε.Ε. για το κλίμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών αυτών, καθώς θα ακριβύνουν τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Μπάμπιτς είναι γνωστός για την επικριτική του στάση απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα. Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού πέρυσι, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταλείψει την Πράσινη Συμφωνία. Όταν, μάλιστα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν φέτος, ζήτησε να μειωθεί το κόστος στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι επίσης κατά των πολιτικών τιμολόγησης του άνθρακα. Πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, η Βαρσοβία ζήτησε την αναθεώρηση του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας οφείλεται στο σύστημα εμπορίας άνθρακα της Ε.Ε.

Από την άλλη, κάποιες χώρες κατά τη διάρκεια της COP26 επέδειξαν κάποιον ενθουσιασμό για τις πολιτικές τιμολόγησης. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, δείχνει εμπιστοσύνη απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι επιστήμονες, οι τεχνολόγοι, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι χρηματοδότες είναι αυτοί που ουσιαστικά θα χαράξουν την πορεία προς το καθαρό μηδέν».

 

 

 

2 Nοεμβρίου 2021

Euractiv