Ολοκληρώθηκε η μπαταρία νερού της Ελβετίας – Θα σώσει την Ευρώπη

Άλλο ένα γρανάζι στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης έρχεται και βάζει η Ελβετία με ένα τεράστιο έργο, αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων. Έπειτα από περίπου 14 χρόνια εργασιών, η μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Nant de Drance τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα και όπως όλα δείχνουν θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης, βοηθώντας την να μεταβεί στη βιώσιμη ενέργεια, μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Με χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας αντίστοιχη με περίπου 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Nant de Drance είναι το πιο πρόσφατο πράσινο ενεργειακό έργο τέτοιου βεληνεκούς στη χώρα. Το mega project βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο στις ελβετικές Άλπεις στο καντόνι του Βαλέ και είναι εξοπλισμένο με τουρμπίνες μεγάλης ευελιξίας. Ενδεικτικό είναι πως με μόλις έναν διακόπτη, η μονάδα μπορεί να μετατραπεί από αποθήκη ενέργειας σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού.

Το τεράστιο έργο, αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων, χρειάστηκε 14 χρόνια να ολοκληρωθεί, αφού μεταξύ άλλων έπρεπε να ανοίξουν τούνελ περίπου 17 χιλιομέτρων, ενώ οι έξι τουρμπίνες είναι τοποθετημένες 600 μέτρα κάτω από τη γη σε μία υπόγεια σπηλιά μεγέθους δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Για να εξηγήσουμε λίγο τη λειτουργία του, το Nant de Drance «δουλεύει» ως μπαταρία (αντλιοταμιευτήρας) που αποτελείται από δύο μεγάλα σώματα νερού σε διαφορετικά ύψη και υπόγεια κανάλια. Αξιοποιήθηκαν δύο υφιστάμενοι αντλιοταμιευτήρες, με τον έναν να υψώνεται κατά 21,5 μέτρα, ώστε να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του. Τώρα μπορεί να συγκρατήσει αντίστοιχη ποσότητα νερού με 6.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Η περίσσεια ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση νερού από την κάτω λεκάνη προς την υψηλότερη. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, το νερό στην υψηλότερη λεκάνη ρέει ξανά στην κάτω δεξαμενή, ενώ καθώς ρέει το νερό, περιστρέφει τις τουρμπίνες παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι σχεδιαστές της Nant de Drance καινοτόμησαν και σε κάτι ακόμα. Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί απαιτούν την κατασκευή φραγμάτων κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Εντούτοις, η Nant de Drance χρησιμοποίησε την υπάρχουσα υποδομή φράγματος και δεξαμενής, με την πλειονότητα των οικοδομικών εργασιών να πραγματοποιούνται υπόγεια, περιορίζοντας τις συνέπειες στο περιβάλλον. 

Επιπροσθέτως, η Nant de Drance επιστρέφει περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει, πίσω στο δίκτυο και αποθηκεύει περίπου 20 ώρες εφεδρικής ενέργειας. Οι σταθμοί ηλεκτρικής παραγωγής κλειστού βρόχου καταλαμβάνουν έναν σχετικά μικρό χώρο δεδομένης της ενεργειακής ασφάλειας που παρέχουν. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμάται ότι για να τροφοδοτηθεί μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους για 24 ώρες θα απαιτούνταν περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα πλημμυρισμένης γης. Συνήθως το εργοστάσιο αντλεί νερό στην αποθήκευση το απόγευμα, τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια παράγει ενέργεια το πρωί και το βράδυ όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.

Η Nant de Drance αύξησε την εγκατεστημένη ενεργειακή δυναμικότητα της Ελβετίας κατά 33%, αναφέρει η Rebecca Ellis, υπεύθυνη ενεργειακής πολιτικής στην ΜΚΟ International Hydropower Association, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό «δείχνει την ηγετική θέση της Ελβετίας στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σημειώνεται πως η Ευρώπη που ηγείται της προσπάθειας για την εξάλειψη της κλιματικής κρίσης και φιλοδοξεί να γίνει η «πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος» έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, το 2022 λίγο πάνω από το ένα πέμπτο της συνολικής ενέργειας της ηπείρου προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη έχει αυξήσει, σύμφωνα με το CNN τον στόχο για τις ΑΠΕ από 40% έως 45% το 2023. Συν τοις άλλοις, σε μία εποχή που η ενέργεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, αυτό το έργο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της «Γηραιάς Ηπείρου», αφού εκτός των άλλων βρίσκεται στη γεωγραφική καρδιά της Ευρώπης.

 Ιωάννα Κωσταδήμα | https://www.powergame.gr