Οι πράσινες κόκκινες γραμμές

Καλές και χρήσιμες οι εκλογές. 

Κάτι σαν εξετάσεις.  Έχεις μια ευκαιρία να «ξαναδιαβάσεις» όλη την ύλη. 

 

Να θυμηθείς αυτά που είναι σημαντικά, αλλά η επικαιρότητα, πραγματική ή κατευθυνόμενη, δεν σου αφήνει τον χρόνο που χρειάζεσαι να ασχοληθείς  

Να επικεντρωθείς στα θέματα ΣΟΣ.

Αλήθεια, ποια είναι σήμερα τα θέματα ΣΟΣ; 

Πραγματικά ΣΟΣ όμως, με την έννοια του S.O.S./ κινδυνεύει η ζωή μας (Save Our Souls) και όχι κάτι που είναι σημαντικό μόνο κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης.

Ποιο είναι λοιπόν το πιο σημαντικό για το μέλλον μας ζήτημα; 

Ποιο ζήτημα καθορίζει όλα τα υπόλοιπα; Η απουσία του οποίου μηδενίζει τη σημασία όλων των υπολοίπων;

 

Μα, η ύπαρξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, ενός βιώσιμου πλανήτη. Αυτού του παράγοντα δηλαδή που επέτρεψε την ανάπτυξη μας έως τώρα.

Στ’ αλήθεια κινδυνεύουμε να πάψουμε να ζούμε σε ένα βιώσιμο πλανήτη;

Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Την σύνθετη απάντηση αναζητήστε την στην τελευταία και σε όλες τις προηγούμενες εκθέσεις της IPCC

Τότε γιατί δεν κυριαρχεί αυτό το ζήτημα στην εκλογική αναμέτρηση; Γιατί απλά διαφέρουν οι χρονικοί ορίζοντες.

Τα πολιτικά κόμματα διαχειρίζονται το άμεσο μέλλον με μέγιστο χρονικό ορίζοντα μια τετραετία. Δυστυχώς για εμάς η ζωή στον πλανήτη δεν αναγνωρίζει αυτές τις αυθαίρετες μονάδες μέτρησης χρόνου. Δεν περιμένει. 

Σε αντίθεση με την πολιτική, η επιστήμη εδράζεται στην πραγματικότητα και την επιβεβαιώνει με μετρήσεις. Και οι αριθμοί δεν ψεύδονται και είναι αμείλικτοι. 

Έχουμε βάλει πορεία για μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Μια καταστροφή που θα στερήσει από τα παιδιά μας το μέλλον τους. Κι εμείς, ουσιαστικά χωρίς μέλλον λόγω ηλικίας, παίζουμε εκ του ασφαλούς με το κλίμα και την ενέργεια και ρισκάρουμε το μέλλον ακόμη και γενεών αγέννητων με ευφυολογήματα και ακροβατικούς συλλογισμούς. 

Ποιες είναι λοιπόν οι θέσεις των κομμάτων για το κλίμα και την ενέργεια;

Και ποιοι είναι οι άφθαρτοι πολιτικοί που θα αναλάβουν να χαράξουν μια ενεργειακή πορεία που δεν θα συγκρούεται με το κλίμα αλλά με τα εδραιωμένα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων;

Αυτοί οι πολιτικοί, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο τους επιτρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της νομοτελειακά επερχόμενης καταστροφής, αλλά και τις μονοδιάστατες λύσεις στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, που απαιτούν εθνική και παγκόσμια συνεργασία.

Αυτοί που γνωρίζουν ότι πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός των έργων βιτρίνας, των συμβιβασμών και των μπαλωμάτων και ότι είμαστε στο και πέντε για άμεσες και ουσιαστικές κλιματικά συμβατές ενεργειακές λύσεις.

Τους αναγνωρίζετε στα ψηφοδέλτια νίκης; Αναγνωρίζετε τις θέσεις για την κλιματική κρίση στο κομματικό πρόγραμμα;

Όλα τα άλλα είναι μέρος της παραδοσιακής εκλογικής ρουτίνας, με προφανείς βέβαια σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. 

Αυτό, όμως, που θα έπρεπε να μας απασχολεί πρωτίστως και να κυριαρχεί στην σκέψη μας, είναι οι θέσεις των κομμάτων για την κλιματική κρίση, γιατί είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη επιβίωσης μας. 

Συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης

Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 

Διευθυντής RECCReC /Renewable Energy & Climate Change Research Center @TUM, Μομπάσα, Κένυα.

Μέλος του Loss & Damage Collaboratio