Οι κυβερνήσεις... δεν θέλουν να σώσουν τον πλανήτη

22 12 2024 | 09:50
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για την βιοποικιλότητα, COP16, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για τη φύση, που μέχρι σήμερα η πρόοδός τους στο ζήτημα αυτό είναι απελπιστικά χαμηλή.

Εκπρόσωποι από 196 χώρες συναντήθηκαν στο Κάλι της Κολομβίας για να συζητήσουν/συμφωνήσουν το πώς θα σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή έως το 2030. Η Σύνοδος Κορυφής για τη βιοποικιλότητα είναι ίσως η πιο σημαντική που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για το κλίμα.

 

Όπως προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να αποτύχουν άλλη μια δεκαετία όσον αφορά στην απώλεια της βιοποικιλότητας, λόγω της αργής εφαρμογής μιας διεθνούς συμφωνίας για την αναχαίτιση της καταστροφής των οικοσυστημάτων της Γης.

Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, ο κόσμος κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής Cop15 στο Μόντρεαλ για να σταματήσει την ανθρωπογενή καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας. Η συμφωνία περιελάμβανε στόχους για την προστασία του 30% του πλανήτη για τη φύση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τη μεταρρύθμιση των επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων (τότε 410 δισεκατομμυρίων λιρών) και την έναρξη της αποκατάστασης του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Η πλειοψηφία των πολιτικών δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της μείωσης της καταστροφής της φύσης παρότι κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία, όπως δήλωσε ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες.

Ο συναγερμός αυξάνεται για την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου σε οποιονδήποτε από τους κύριους στόχους στους οποίους συμφώνησαν. Ένας αυξανόμενος αριθμός δεικτών δείχνει ότι οι κυβερνήσεις δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι εκπρόσωποι των χωρών είχαν συμφωνήσει να καθίσουν στο τραπέζι με ένα λεπτομερές σχέδιο σχετικά με το πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους στόχους για τη βιοποικιλότητα εντός των συνόρων τους, αλλά οι περισσότερες από τις χώρες έχασαν την προθεσμία.

Σημαντικό βήμα ήταν η συμφωνία για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω της υποχρέωσης των εταιρειών να πληρώνουν για τη χρήση γενετικών πόρων από τη φύση.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται τη στιγμή που ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και η φύση φθίνει με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

Είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν «φαύλο κύκλο όπου τα οικονομικά προβλήματα δεν αφήνουν τους πολιτικούς να εστιάσουν στο περιβάλλον», ενώ δεν κατανοούν πως η καταστροφή της φύσης κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία, δήλωσε ο Τομ Όλιβερ, καθηγητής βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

d