Οι κρίσιμες μέρες πλησιάζουν

13 11 2023 | 01:40Greenpeace Greece

Σε λίγες μόλις μέρες, οι ηγέτες των χωρών θα βρεθούν στο Ναϊρόμπι για τον πολύ σημαντικό τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά! Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη στιγμή να πάει χαμένη: ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πλαστική ρύπανση είναι η δραστική μείωση του πλαστικού που παράγεται, ειδικά μιας χρήσης.
Βασικό μας αίτημα είναι η μείωση της παραγωγής πλαστικού τουλάχιστον κατά 75% ως το 2040, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πλαστική κρίση και να προστατεύσουμε ταυτόχρονα το κλίμα του πλανήτη. Ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας για να το πετύχουμε!


Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να κάνουν τη δύσκολη δουλειά: να προχωρήσουν σε θαρραλέες επιλογές, παραμένοντας φιλόδοξες. Οφείλουν να αντισταθούν στα λόμπι της βιομηχανίας πλαστικού και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, που σκέφτονται μόνο το κέρδος τους και θέλουν να τριπλασιάσουν την πλαστική παραγωγή ως το 2050.
Ακόμα και η ΕΕ, ενώ έχει απαγορεύσει κάποια πλαστικά προϊόντα στα σύνορά της, φαίνεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να ενθαρρύνει το διεθνές εμπόριο των προϊόντων αυτών μέσω της εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες-μέλη της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη), όπως έδειξε πρόσφατη ανάλυσή μας. Τέτοιες πρακτικές είναι καταστροφικές για την υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη, και μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά δεν μπορεί να τις επιτρέπει. Μαζί, μπορούμε να τις σταματήσουμε!


 

 

 

 

cover photo:viajejet.com