Οι ασφαλιστικές προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης

Καθώς οι κανόνες που αφορούν στο ESG γίνονται πιο αυστηροί και με δεδομένη τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των μονάδων ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής, οι νέες «πράσινες» πηγές ενέργειας κερδίζουν συνεχώς έδαφος και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, με στόχο να καλύψουν το συντομότερο δυνατόν το κενό. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ωρών λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα έχει ενταθεί η κατασκευή ή/και η διεύρυνση των μονάδων ΑΠΕ.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες ζημίας στις εγκαταστάσεις των μονάδων φυσικού αερίου και ειδικότερα στους αεριοστροβίλους συνδυασμένου κύκλου (CCGT). Σημαντικές είναι και οι νέες προκλήσεις στην ασφάλιση των ΑΠΕ, που είτε πρόκειται για αιολικά πάρκα είτε για φωτοβολταϊκά, εμφανίζουν πολύ περισσότερες ζημίες σε σύγκριση με τις μονάδες άνθρακα, οι οποίες παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν ως ένα «σταθερό» και αποτελεσματικό μέσο παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, οι μονάδες αυτές ήταν πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος και παρήγαγαν πολλαπλάσια ενέργεια, σε σχέση με τις αιολικές ή ηλιακές μονάδες.

Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι η κατάργησή τους, όχι μόνο στέρησε, αλλά θα εξακολουθήσει να στερεί από την ασφαλιστική αγορά ένα σημαντικό και αποδοτικό έσοδο, αλλά συγχρόνως, η αντικατάστασή τους από τις μονάδες CCGT και τα άλλα είδη των ΑΠΕ, δημιούργησε και δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες για καινοτόμες καλύψεις και πολύ περισσότερες και διαρκώς αυξανόμενες -σε συχνότητα και ύψος- αποζημιώσεις. Παρότι οι ζημιές, στις μονάδες ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής ήταν πραγματικά μεγάλες, εντούτοις οι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι η συχνότητα και η περιπλοκότητα των ζημιογόνων συμβάντων στις ΑΠΕ ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και πως μία μεγάλη καθετοποιημένη (και πλήρως αντασφαλισμένη) ζημιά που προέκυπτε κάθε δέκα χρόνια σε μία μεγάλη παραδοσιακή μονάδα ήταν προτιμότερη και πιο απλή στη διαχείριση, σε σχέση με τις πολλές μικρές και συχνές ζημιές που αντιμετωπίζουν σήμερα. 

Γράφημα 1.

 

 

 

Image removed.

Οι επιταγές ESG (Environment, Social, Governance)

Καθώς οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνθρακα αποσύρονται από την εικόνα, οι ασφαλιστές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να προγραμματίσουν και να αποτιμήσουν σωστά τους νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Αυτό βεβαίως που είναι προφανές, είναι ότι οι νέοι ενεργειακοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν μέσα σε μία μέρα και κάποιες περιοχές του πλανήτη, οι λιγότερο ευνοημένες, θα εξακολουθήσουν να «φωτίζονται» από τις υφιστάμενες μονάδες ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής. Είναι γεγονός πως η πράσινη μετάβαση χρειάζεται επενδύσεις και υπομονή. 

ΓΡΑΦΗΜΑ 2

 

 

σ