Οι αλλαγές στην αδειοδότηση των ΑΠΕ - Οι δεσμευτικές προθεσμίες, τα τέλη έκδοσης, οι κύκλοι υποβολής, οι περιορισμοί χωροθέτησης, οι κορεσμένες περιοχές - Ολόκληρο το νομοσχέδιο.

05 03 2020 | 07:37

Τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το οποίο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 αφορά τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., το άρθρο 12τη Διασφάλιση Υλοποίησης των Έργων, το άρθρο 13τους Περιορισμούς χωροθέτησης σταθμών Α.Π.Ε. και το άρθρο 14τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.

Το άρθρο 18 αφορά τον Κανονισμό Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων και το άρθρο 20 το Ειδικό Μητρώο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και ώρα 09.00 π.μ..

Δεσμευτικές προθεσμίες

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εντός έξι μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού (που αντικαθιστά την άδεια παραγωγής) θα πρέπει ο επενδυτής να έχει καταθέσει αίτηση για χορήγηση ΑΕΠΟ, ενώ αν πρόκειται για περιοχές Natura ο χρόνος αυτός γίνεται 12 μήνες.

Επίσης, εντός 36 μηνών ο επενδυτής θα πρέπει να έχει γίνει αποδεχτεί την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για το έργο.

Αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω διορίες, τότε η Βεβαίωση για το εν λόγω έργο θα παύει αυτοδίκαια, εκτός αν ο επενδυτής προχωρήσει σε σχετική δήλωση στο Μητρώο, οπότε μπορεί να κρατήσει σε ισχύ τη Βεβαίωση για άλλους 12 μήνες, πληρώνοντας για κάθε μήνα ένα τέλος δέσμευσης. Σε αντίθετη περίπτωση η Βεβαίωση εκπίπτει αυτόματα.

Η θέση του σταθμού ΑΠΕ του οποίου εκπίπτει η Βεβαίωση απελευθερώνεται και από τον μεθεπόμενο κύκλο υποβολής αιτήσεων, από την ημερομηνία παύσης, μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση από οποιονδήποτε επενδυτή για την ίδια θέση.

Τέλος έκδοσης βεβαίωσης

Το εφάπαξ τέλος υποβολής αίτησης για Βεβαίωση (πρώην Άδεια Παραγωγής) διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά MW, με μέγιστο όριο τα 12.000 ευρώ. Το τέλος διακράτησης που ίσχυε μέχρι τώρα καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Αντικαθίσταται από εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης που είναι κλιμακωτό: Για το τμήμα του έργου έως 1 MW η χρέωση είναι 3000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 1 έως 10 MW ορίζεται στα 2500 ευρώ/ΜW. Για το τμήμα από 10 έως 50 MW είναι 2000 ευρώ/ΜW και για το τμήμα από 50 έως 100 MW είναι 1500 ευρώ/ΜW.

Σε τρείς κύκλους

Η υποβολή των αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού θα γίνεται σε 3 κύκλους (τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο).

Μετά την υποβολή της αίτησης, η έκδοση της Βεβαίωσης για αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά θα γίνεται το αργότερο εντός 40 ημερών. Εντός 50 ημερών θα γίνονται οι εκδόσεις των Βεβαιώσεων για τα ειδικά έργα.  Στα ειδικά έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι υβριδικοί σταθμοί, οι γεωθερμικές και ηλιοθερμικές μονάδες, καθώς και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Για την έκδοση της Βεβαίωσης θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, στην περίπτωση των αιτήσεων για τις οποίες θα υποβληθούν αντιρρήσεις.

Σε περίπτωση απόρριψης μίας αίτησης, ο επενδυτής μπορεί να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης. Μάλιστα, κατά την εξέταση του αιτήματος, συνεχίζει να δεσμεύεται ο φυσικός χώρος που καταλαμβάνει η υποψήφια μονάδα.

Τροποποίηση της Βεβαίωσης


Το νομοσχέδιο προβλέπει απλουστευμένη διαδικασία όσον αφορά στην τροποποίηση της βεβαίωσης, στην περίπτωση μικρών αλλαγών στα χαρακτηριστικά του έργου. Αν αυτές οι αλλαγές δεν μεταβάλλουν πάνω από 10% την ισχύ του έργου, σε σχέση με την αρχική Βεβαίωση, ή δεν αφορούν μείζονες μεταβολές της μετοχικής σύνθεσης του επενδυτικού σχήματος, η Βεβαίωση τροποποιείται οποτεδήποτε εκτός κύκλου, με την υποβολή σχετικής αίτησης στο Μητρώο.

Αίτηση τροποποίησης εντός κύκλου αδειοδότησης θα είναι απαραίτητη μόνο σε σημαντικές αλλαγές του έργου.

 

 

 

 

4 Μαρτίου 2020

energypress