Οι 3 βασικές προκλήσεις του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη για την νέα χρονιά - Σταθερή ανησυχία τα αδειοδοτικά - Στο κάδρο και το ESG

Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα εμπόδια και «αγκυλώσεις» στην αδειοδοτική διαδικασία συνιστούν τα βασικά ζητούμενα για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη για την νέα χρονιά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ειδικοί της οικείας βιομηχανίας.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για εταιρικές συμφωνίες έχουν ωθήσει τον τομέα των φωτοβολταϊκών της Ευρώπης σε νέα ύψη, αλλά το 2023 ενέχει πολλές προκλήσεις και «αντίθετους ανέμους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της βιομηχανίας σε σχόλια τους που στάλθηκαν στο PV Tech ενόψει της εκδήλωσης Solar Finance & Investment Europe που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

 

Σε ότι αφορά το κομμάτι της απασχόλησης, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι συναφείς του κλάδου θέσεις εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ ελάχιστον θα διπλασιαστούν μέχρι το 2030, ωστόσο αναγνωρίζεται η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με τους εργοδότες να διαγωνίζονται να κρατήσουν τα καλύτερα ταλέντα.

«Υπάρχει μία αίσθηση στον κλάδο ότι αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη προσωπικού με στοχευμένες δεξιότητες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πρόσληψη νέων εργαζομένων και τη δυνατότητα να διατηρηθούν αυτοί» δήλωσε η Monika Paplaczyk, διευθύντρια επενδύσεων στην επενδυτική εταιρεία Thrive Renewables.

Την «ευφορία» για τις προοπτικές του κλάδου επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του τμήματος ηλιακής ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Brent Wanner, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών αναμένεται να γνωρίσει ισχυρή ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ περνάει μέσα από την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αδειοδοτική διαδικασία, την πρόσβαση στο δίκτυο και τον σχεδιασμό, καθώς και από την θέσπιση ενός κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν ορατότητα σε βάθος χρόνου.

Επίσης, στις «ανησυχίες» του κλάδου εγγράφονται ζητήματα όπως η υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές εξοπλισμού, καθώς και η έλλειψη λογοδοσίας όσον αφορά θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης (ESG).

Παρά τις υφιστάμενες προκλήσεις, η ηλιακή βιομηχανία έχει μπει πλέον σε μια «εξαιρετική φάση ανάπτυξης», σημειώνει ο Michele Appendino, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Ventures. «Παραμένουν πολλές αβεβαιότητες, ωστόσο δεν υπάρχει πιθανότητα πισωγυρίσματος: Αν υποκαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με πράσινη ενέργεια, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις τιμές, να μειώσουμε τις εκπομπές και να περιορίσουμε τα μελλοντικά ρίσκα της κλιματικής αλλαγής».

d