«Οχι στο ξεπούλημα της θάλασσας» βροντοφωνάζει η Greenpeace, μήπως ακούσουν οι σύνεδροι του «Our Ocean»

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η διεξαγωγή στη χώρα μας της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης «Our Ocean», οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν προχθές και θα ολοκληρωθούν σήμερα (17/4) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Την παραμονή της έναρξης της διάσκεψης ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace πραγματοποίησαν προβολές μηνυμάτων υπέρ της προστασίας της θάλασσας στον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καταλήγοντας στο «Σταύρος Νιάρχος».

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία και την εξασφάλιση λειτουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της επιφάνειας των θαλασσών μας και εγγυώνται την ασφαλή αναπαραγωγή κρίσιμων ειδών και την προστασία απειλούμενων οικοσυστημάτων. Κι ακόμη, να κηρύξει την Ελληνική Τάφρο με τη σπάνια και ιδιαίτερη ζωή που φιλοξενεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, να θέσει οριστικό τέλος στα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να επικυρώσει την Παγκόσμια Συνθήκη για τους Ωκεανούς. Επιπλέον, εκδηλώνει την ανησυχία της για τις ώς τώρα κενές υποσχέσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν λιγότερο από έξι χρόνια για να εξασφαλίσουν την προστασία του 30% των παγκόσμιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων από την αισχροκερδή καταστροφή.

«Μια ματιά στην ατζέντα του συνεδρίου δείχνει ότι πρόκειται για μια “παρέλαση” αρχηγών κρατών, υπουργών, εκπροσώπων της αγοράς, ιδιωτικών ιδρυμάτων “σωτηρίας της φύσης” και άλλων, σχετικών και άσχετων με τη θάλασσα. Φυσικά, καμία θέση δεν υπάρχει για τα κινήματα για τη σωτηρία της φύσης, για τους απλούς πολίτες και για όσες περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν πήραν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης», επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων.

H Ελληνική Τάφρος

Στους στόχους του συνεδρίου περιλαμβάνεται ο «βιώσιμος τουρισμός», τη στιγμή που ευσεβής πόθος της κυβέρνησης είναι η τσιμεντοποίηση των ακτών και το ξεπούλημα των αιγιαλών. Παράλληλα, δεκάδες τερατώδεις επενδύσεις real estate εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις –ακόμα και σε περιοχές Natura–, με αποτέλεσμα όχι απλά να έχουν φοροαπαλλαγές και fast track αδειοδότηση αλλά να επιδοτούνται κιόλας με δημόσιο χρήμα.

Παράλληλα, στο συνέδριο θα συζητηθεί και η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ως αειφόρα δραστηριότητα και συστατικό της «πράσινης μετάβασης» και της «γαλάζιας οικονομίας», κάτι που δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα αιολικά «πάρκα» αποτελούν μια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία αποδεδειγμένα στη θάλασσα έχει ακόμα πιο βαριές επιπτώσεις από ό,τι στη στεριά. Και οι περιοχές που έχουν προταθεί για τα υπεράκτια αιολικά είναι μέσα σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και σε μεταναστευτικούς διαδρόμους πουλιών!

Εκτός αυτών, η Κίνηση αναφέρεται και στις ιχθυοκαλλιέργειες, που δεν συνάδουν με τη βιώσιμη αλιεία που θα συζητηθεί στο συνέδριο, για τις οποίες έχουν ήδη θυσιαστεί χιλιάδες μοναδικές παράκτιες τοποθεσίες, κόλποι, παραλίες και νησίδες. Προκειμένου να δοθεί το μήνυμα «Οχι στο ξεπούλημα της θάλασσας», η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων καλεί σε κινητοποίηση αύριο στις 17.00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οσκαρ υποκρισίας χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου την προαναγγελία του συνεδρίου από των πρωθυπουργό ο οποίος ανέφερε: «Φυσικά, η ατζέντα μας σε ό,τι αφορά το κλίμα είναι πολύ ευρεία» και ότι «είναι μια ευκαιρία για εμάς να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην προστασία των πολύ ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου». Κι αυτό, διότι λίγες ημέρες πριν, σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, την Ελληνική Τάφρο, ηχούσαν ακατάπαυστα εκρήξεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο ήχος, όμως, είναι ζωτικής σημασίας αίσθηση για τους θαλάσσιους οργανισμούς, και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν εδώ, γι’ αυτό και οι επιπτώσεις από τους ηχοβολισμούς μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, έως και θανατηφόρες, αναφέρει.

«Οσο για την ευρεία ατζέντα για το κλίμα, ναι, στη δική μας χωράνε και οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων! Θέτουν σε ρίσκο μια απίστευτα κρίσιμη περιοχή για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, προκειμένου να μην χάσουν τα κέρδη τους πετρελαϊκές εταιρείες, που ευθύνονται στον μέγιστο βαθμό για το διαχρονικό ξεζούμισμα της Γης με σκοπό την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων που έχουν οδηγήσει το κλίμα σε κατάρρευση», καταγγέλλει η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου.

Δ