Ο WindEurope επικρίνει την Ιταλία για τον πρόσφατο διαγωνισμό ΑΠΕ και εγείρει θέματα αδειοδότησης

05 02 2022 | 09:41

Η Ιταλία δημοσίευσε τα αποτελέσματα του νέου διαγωνισμού ΑΠΕ, όπου προσφέρθηκαν 3.300 μεγαβάτ, ανάμεσά τους και ποσότητες από προηγούμενες δημοπρασίες.

Οπως αναφέρει ο σύνδεσμος WindEurope, μόλις 975 μεγαβάτ απονεμήθηκαν, εκ των οποίων τα 392 μεγαβάτ ήταν αιολικά. Όπως επισημαίνει, η έλλειψη αδειοδοτημένων έργων οδήγησε σε υποτονική συμμετοχή, τη στιγμή που συνεχίζει να αυξάνεται η ποσότητα που δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα.

 

"Η Ιταλία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως η κακή αδειοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλές εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ο ευρωπαϊκός στόχος του 2030 και ο αντίστοιχος της Ιταλίας δεν σημαίνουν κάτι αν δεν υπάρχουν αρκετά έργα στους διαγωνισμούς. Ο τελευταίος διαγωνισμός δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Ιταλία πρέπει επειγόντως να διορθώσει το αδειοδοτικό της καθεστώς. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τα προβλήματα αδειοδότησης νέων αιολικών που έχει η Ιταλία", τόνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου, Ζιλ Ντίξον.

Σημειώνεται ότι ο εθνικός στόχος της Ιταλίας κάνει λόγο για 19,3 γιγαβάτ αιολικών ως το 2030, δηλαδή 1 γιγαβάτ νέων έργων ετησίως. Ο ευρωπαϊκός στόχος, όμως, προβλέπει μερίδιο των ΑΠΕ στο 40% ως το 2030, άρα η χώρα θα πρέπει να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες.

"Με το ρυθμό αυτό, η Ιταλία δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά για να καλύψει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της", σχολίασε ο Ντίξον.

Το βασικό πρόβλημα στην αδειοδότηση είναι οι καθυστερήσεις. Η εξασφάλιση άδειας για αιολικό χρειάζεται πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ η Ε.Ε. ζητά να λαμβάνεται έως στα δύο χρόνια.

 

1