Ο Τίμερμανς καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στο στόχο της «μηδενικής ρύπανσης»

22 11 2021 | 09:22

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, προέτρεψε την Πέμπτη την ΕΕ να προχωρήσει προς την κατεύθυνση ενός «φιλόδοξου στόχου μηδενικής ρύπανσης», διότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα «χαροποιήσει» τους πολίτες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο EFE

Ο κ. Τίμερμανς, μαζί με την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, εγκαινίασε στη Μαδρίτη το 3ο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθαρό αέρα, το οποίο συγκεντρώνει πολιτικούς, σημαντικούς φορείς για το κλίμα και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διευκολύνει την εκπόνηση πολιτικών για την ποιότητα του αέρα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Μέρος της λύσης έγκειται στην εγκατάλειψη της χρήσης γαιανθράκων: «δεν υπάρχει μέλλον για τις μονάδες καύσης γαιάνθρακα», αν αναλογιστεί κανείς ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η βασικότερη αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο, δήλωσε ο Τίμερμανς.

Τόνισε επίσης ότι για να πετύχει αυτό το σχέδιο είναι «ζωτικής σημασίας να εργαστούμε όλοι μαζί» με αυστηρότερους κανόνες για τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, του πολεοδομικού σχεδιασμού και της γεωργίας, καθώς και των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών.

«Οι πολίτες μας θέλουν να διασφαλίσουμε τα καλύτερα οφέλη για το περιβάλλον», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Ριμπέρα υπενθύμισε ότι για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ, «υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», και ζήτησε καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των πολιτών και των τοπικών αρχών.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

 

 

19 Nοεμβρίου 2021

Euractiv