Ο στρατός της Γκρέτας

Ολοένα και περισσότερα νεαρά κορίτσια ρίχνονται στη μάχη αφύπνισης της ανθρωπότητας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή

Οι απόψεις διίστανται. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά για την ταινία «Don’t Look Up», την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια θεατές σε όλον τον κόσμο τις ημέρες των εορτών, κατακλύζοντας στη συνέχεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχόλια αποτίμησης της καλλιτεχνικής αξίας της. Κάποιοι τη θεώρησαν παιδαριώδη και όχι αρκετά αστεία, άλλοι βρήκαν πικρά γνώριμες τις καταστάσεις που περιγράφει. Στην κωμωδία του Ανταμ Μακ Κέι πρωταγωνιστούν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Τζένιφερ Λόρενς ως δύο επιστήμονες οι οποίοι ανακαλύπτουν έναν κομήτη που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις τους περί επικείμενου αφανισμού κάθε ίχνους ζωής στον πλανήτη μας, όλοι υποβιβάζουν συνεχώς τη σημασία της απειλής. Η αλληγορία ξεκάθαρη. Εδώ και κάποιες δεκαετίες οι ερευνητές επιμένουν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, σχεδόν κανείς ωστόσο δεν φαίνεται πρόθυμος να αντιληφθεί το διακύβευμα.

Οι κριτικοί δεν ενθουσιάστηκαν με την ταινία, όμως, όπως διαβάσαμε στο έγκριτο «Forbes», οι ειδικοί επί του θέματος είχαν άλλη άποψη. Η 19χρονη Σίγε Μπαστίντα πάντως, την οποία πολλοί αποκαλούν «Γκρέτα Τούνμπεργκ της αμερικανικής ηπείρου», είπε: «Το #DontLookUp κάνει τους ακτιβιστές να νιώθουν ότι κάποιος τους έχει καταλάβει σε έναν κόσμο όπου συχνά αισθάνονται ότι κανείς δεν δίνει σημασία σε μια τόσο σοβαρή υπαρξιακή απειλή». Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει για την πορεία της αλλά και για τις υπόλοιπες δραστήριες νεαρές γυναίκες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση.

1