Ο πλανήτης μόλις έζησε ένα “σοκαριστικό” 12μηνο σερί με ρεκόρ ζέστης

15 06 2024 | 12:36ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΣ

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, ο πλανήτης μόλις σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο, υπομένοντας 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης. Και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Τον τελευταίο χρόνο, ο πλανήτης μας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από ακραίες θερμοκρασίες που έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καταστάσεις που δείχνουν πως η Γη οδεύει προς μία “κλιματική κόλαση“.

Καύσωνες με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης και της Αμερικής και ασυνήθιστα ψυχρά κύματα δημιουργούν εκτός από καταστροφές και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στα φυσικά οικοσυστήματα και κάνουν την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές στο κλίμα της Γης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, ο πλανήτης μόλις σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο, υπομένοντας 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης.

Κάθε μήνας, από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, με τον διευθυντή του Copernicus, Carlo Buontempo να αναφέρει πως το 12μηνο σερί καύσωνα δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει καν ακόμη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος, “αν δεν μειωθεί η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνει τον πλανήτη, αυτή η σειρά των πιο ζεστών μηνών θα μείνει στη μνήμη μας ως συγκριτικά ψυχρή‘, είπε.

Ο Copernicus δημοσίευσε τα στοιχεία του την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατακεραύνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη, τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αποκαλώντας τις “νονούς του κλιματικού χάους” και κάλεσε ρητά όλες τις χώρες να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των προϊόντων τους από ορυκτά καύσιμα.

“Παίζουμε ρωσική ρουλέτα με τον πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από την εθνική οδό προς την κλιματική κόλαση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα “κρέμονται από μια κλωστή”, προειδοποίησε.

Τα στοιχεία του Copernicus έδειξαν ότι κάθε μήνας από τον Ιούλιο του 2023 ήταν τουλάχιστον 1,5 βαθμό θερμότερος από τις θερμοκρασίες πριν από τη βιομηχανοποίηση, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Τον τελευταίο χρόνο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,63 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παρόλο που αυτός ο στόχος αναφέρεται στη θέρμανση σε βάθος δεκαετιών, και όχι σε έναν μήνα ή έτος, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η υπέρβαση είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.

“Αυτό είναι ένας προάγγελος προοδευτικά πιο επικίνδυνων κλιματικών επιπτώσεων που είναι κοντά στον ορίζοντα”, είπε ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η είδηση έρχεται καθώς η δυτική Αμερική βιώνει το πρώτο κύμα καύσωνα για αυτό το καλοκαίρι με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως, η άνευ προηγουμένου ζέστη έχει αφήσει πίσω της νεκρούς και μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Βίαιες θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία προκάλεσαν θανάτους, κλείσιμο σχολείων και μαρασμό των καλλιεργειών. Καθώς η ζέστη αυξήθηκε στο Μεξικό, μαϊμούδες άρχισαν να πέφτουν νεκρές από τα δέντρα.

Ο θερμότερος αέρας και οι θερμότεροι ωκεανοί επίσης τροφοδοτούν ισχυρότερες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες, όπως αυτές που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Κένυα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων χωρών, φέτος.

Η πρόσφατη ζέστη προσφέρει “ένα παράθυρο στο μέλλον με ακραία ζέστη που προκαλεί προκλήσεις στα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης”, δήλωσε ο Ben Clarke, ερευνητής στο Grantham Institute του Imperial College του Λονδίνου. “Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι κάθε δέκατο του βαθμού θέρμανσης εκθέτει περισσότερους ανθρώπους σε επικίνδυνη και πιθανώς θανατηφόρα ζέστη“, δήλωσε στο CNN.

“Τα ακραία φαινόμενα που ενισχύονται από το κλιματικό χάος συσσωρεύονται, καταστρέφουν ζωές, πλήττουν τις οικονομίες και πλήττουν την υγεία”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

“Η ανθρωπότητα έχει έναν υπερμεγέθη αντίκτυπο στον κόσμο”, είπε, παρομοιάζοντάς τον με τον μετεωρίτη που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Στην περίπτωση του κλίματος, δεν είμαστε εμείς οι δεινόσαυροι“, είπε ο Γκουτέρες. “Είμαστε ο μετεωρίτης. Δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς. Εμείς είμαστε ο κίνδυνος“.

Ένα ακόμη πιο καυτό μέλλον

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα-ρεκόρ τους επόμενους μήνες, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο δείχνει να εξασθενεί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της μακροπρόθεσμης τάσης της αύξησης των θερμοκρασιών, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη. “Αν και αυτή η αλληλουχία μηνών με ρεκόρ θερμοκρασιών θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής σε αυτή την τάση”, δήλωσε ο Buontempo.

Στην ομιλία του ο Γκουτέρες αναφέρθηκε επίσης σε νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), τα οποία δείχνουν σχεδόν 86% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα χρόνια μεταξύ 2024 και 2028 θα σπάσει το ρεκόρ του θερμότερου έτους, που καθορίστηκε το 2023.

Ο WMO υπολόγισε επίσης σχεδόν 50% πιθανότητα ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για ολόκληρη την πενταετία μεταξύ 2024 και 2028 θα είναι πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν συμβεί αυτό, θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση του μακροπρόθεσμου ορίου των 1,5 βαθμών, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Παρισίων.

g