Στην πρώτη του κυβερνητική δήλωση στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο την Παρασκευή (14 Ιανουαρίου), ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαγάγει την υποχρεωτική σήμανση εκτροφής μέχρι το τέλος του έτους – όπως αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.
«Οι στάβλοι δεν είναι αποθηκευτικοί χώροι» – όπως δήλωσε ο Οζντεμίρ. Πρόσθεσε ότι οι χαμηλές τιμές παραγωγού – ιδίως στην αγορά του χοιρινού κρέατος, αποτελούν «ντροπή». Ωστόσο, η γεωργία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά για τη μετάβαση προς μια καλύτερη μεταχείριση των ζώων, τόνισε.
Για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες εκτροφής θα γίνει κερδοφόρα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ο Οζντεμίρ θέλει να αξιοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις της λεγόμενης Επιτροπής Borchert.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που ηγείται της επιτροπής, η οποία είχε ως στόχο να αναπτύξει έννοιες για την αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας, διορίστηκε από την τότε υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ το 2019.
Προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος που προκύπτει – για παράδειγμα, κατά τη μετατροπή των στάβλων – η Επιτροπή Borchert πρότεινε μια εισφορά για την καλή μεταχείριση των ζώων σε προϊόντα όπως το κρέας ή το γάλα.
Ωστόσο, οι επικριτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σχέδια του Οζντεμίρ ενέχουν τον κίνδυνο να επιβαρύνουν υπερβολικά τους καταναλωτές με υψηλότερες τιμές τροφίμων.
Οι τιμές των τροφίμων προς συζήτηση
«Πολλοί καταναλωτές επιβαρύνονται με την αύξηση των τιμών των τροφίμων και ανησυχούν ότι αυτό θα συνεχιστεί, για να μην αναφέρουμε τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται από τον γενικό ρυθμό πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας» – όπως δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής του CDU Στέφαν Μπίλγκερ κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Ο Οζντεμίρ είχε ήδη προκαλέσει δημόσια συζήτηση τον Δεκέμβριο, αφού είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης των τιμών των τροφίμων.
Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές δεν πρέπει να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, είχε πει ο Οζντεμίρ στην ομιλία του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η πολιτική τροφίμων αποτελεί επίσης κοινωνική πολιτική».
Για να βελτιωθεί η διατροφική ποιότητα για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, για παράδειγμα, το μενού στα κυλικεία και τις τραπεζαρίες θα πρέπει να είναι πιο υγιεινό, πρόσθεσε.
Πέρα από αυτό, ο υπουργός θέλει επίσης να επικεντρωθεί στη διατροφική πολιτική, ανακοινώνοντας σχέδια για την άμεση ανάπτυξη μιας διατροφικής στρατηγικής για τη μείωση της περιεκτικότητας των προϊόντων σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, καθώς και για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Όσον αφορά την αροτραία γεωργία, ο Οζντεμίρ δεσμεύτηκε στην κυβερνητική του δήλωση για τον στόχο του 30% για τη βιολογική γεωργία έως το 2030, οδηγώντας τα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP στη συμφωνία συνασπισμού τους.
Αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο όσον αφορά τη γεωργική γη, πρόσθεσε: το 30 τοις εκατό των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ πρέπει επίσης να είναι βιολογικά.
«Είναι σωστό η βιολογική γεωργία να παραμείνει η γεωργική μας κατευθυντήρια αρχή: λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα και περισσότερη φύση», δήλωσε ο υπουργός.
Η γεωργία «στο επίκεντρο» για την προστασία του κλίματος
Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, πιέζει επίσης για τη μείωση των φυτοφαρμάκων.
«Χρειαζόμαστε μια σημαντική αλλαγή στον τομέα της γεωργίας […] που θα μειώνει τις εισροές φυτοφαρμάκων και νιτρικών στα οικοσυστήματα» – όπως δήλωσε η Λέμκε στην πρώτη της κυβερνητική δήλωση την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι στα καταφύγια της φύσης η χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων θα πρέπει να μηδενιστεί, αν είναι δυνατόν.
Η Λέμκε τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας του κλίματος και της προσαρμογής στις κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει καλύτερα μέτρα προφύλαξης από τις κλιματικές ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία, καύσωνα ή έντονες βροχοπτώσεις.
Πέρυσι, οι πλημμύρες σε τμήματα της δυτικής Γερμανίας οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε αποτυχίες καλλιεργειών και στην καταστροφή αποθηκευμένων πρώτων υλών τροφίμων.
Η γεωργία και η δασοκομία βρίσκονται «στο επίκεντρο» όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως ανέφερε επίσης ο Οζντεμίρ στην ομιλία του. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης άνθρακα στους δύο τομείς – όπως μέσω της προστασίας των τυρφώνων ή της στοχευμένης ανάπτυξης χούμου.
Η προώθηση της γεωργίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί επίσης μία από τις προτεραιότητες της τρέχουσας γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Οι ανακοινώσεις του Οζντεμίρ έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ο υπουργός ανακοίνωσε «έναν φιλόδοξο και επειγόντως αναγκαίο μετασχηματισμό της γεωργίας» – όπως δήλωσε ο Αντρέας Κρούγκερ, πρόεδρος της οργάνωσης για την προστασία της φύσης NABU. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εφαρμογή των σχεδίων θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των υπουργείων.
Η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) χαιρέτισε την ανακοίνωση του Οζντεμίρ, υποστηρίζοντας ότι «θα βελτιώσει τις οικονομικές προοπτικές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και θα διαμορφώσει τον μετασχηματισμό μαζί με τους αγρότες». Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν επειγόντως συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση, δήλωσε ο πρόεδρος της DBV Γιοάχιμ Ρούκβιντ.