Ο ΑΔΜΗΕ διακόπτει τις εισαγωγές ηλεκτρισμού στις διεθνείς διασυνδέσεις τα μεσημέρια ως τις 7 Μαΐου για να προστατεύσει το σύστημα

Διακόπτεται η δυναμικότητα στις διασυνδέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία προκειμένου να διασφασλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Η διακοπή αφορά μόνο τις εισαγωγές και εκτείνεται από τις 3 ως τις 7 Μαΐου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα όπου παραδοσιακά η ζήτηση είναι χαμηλή.

 

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση με Βουλγαρία θα έχει δυναμικότητα στα 100 μεγαβάτ για δύο πρωινές ώρες και 250 μεγαβάτ από τις 4 ως τις 5 το απόγευμα, ενώ τις υπόλοιπες θα είναι μηδέν.

Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν στην περίπτωση της Αλβανίας, ενώ οι διασυνδέσεις με Β. Μακεδονία, Ιταλία και Τουρκία θα είναι στο μηδέν από τις οκτώ το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση του διαχειριστή έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα που οδηγεί σε υπερβολικά υψηλή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ΑΠΕ αναγκάζονται να δεχτούν υψηλές περικοπές που ήδη το 2024 έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα όλου του 2023.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι τη Μεγάλη Παρασκευή στην προημερήσια αγορά προβλέπονται πέντε ώρες με σχεδόν μηδενική τιμή, ενώ οι ΑΠΕ έχουν ποσοστό κοντά στο 63%.

f