Νομοσχέδιο ΡΑΕ: Με πρόταση των Υπουργείων Ενέργειας και Εσωτερικών η νέα Ολομέλεια της Αρχής - Η πρόβλεψη για τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου

Κοινή πρόταση δύο Υπουργείων θα αποτελεί πλέον η στελέχωση της Ολομέλειας της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπως μετονομάζεται, με τον σχετικό λόγο να έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα παραπάνω προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εχθές, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους έως τις 27 Φεβρουαρίου.

 

Ειδικότερα, το άρθρο 7 σχετικά με την «Σύνθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» προβλέπει ότι «τα μέλη της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. προτείνονται από κοινού από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών ύστερα από προκήρυξη που δημοσιεύεται σε τέσσερις (4), τουλάχιστον, ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Επιπρόσθετα προβλέπει ότι Η προκήρυξη δημοσιεύεται το αργότερο τριάντα (30) ημέρες πριν από την πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μικρότερο των δεκαπέντε (15) ημερών. Ο αριθμός και τα στοιχεία των υποψηφίων, πλην όσων έχουν ρητώς αιτηθεί τη μη δημοσιοποίησή τους, καθώς και η πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.

Η πρόταση υποβάλλεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, η οποία γνωμοδοτεί επ’ αυτής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. H γνωμοδότηση αυτή αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.. Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, τα μέλη που έχουν προταθεί από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών διορίζονται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με την ίδια πράξη ορίζεται και ο θεματικός κλάδος του οποίου προΐσταται ο κάθε Αντιπρόεδρος. Με την επιφύλαξη του πρώτου διορισμού μελών της Αρχής, η διαδικασία επιλογής των μελών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. λαμβάνει χώρα τουλάχιστον έξι (6) μήνες, πριν τη λήξη της θητείας εκάστου μέλους.

Επίσης, οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν πενταετή θητεία με option ανανέωσης μία φορά. Κατά την διάρκεια της θητείας τους τα μέλη της Ρ.Α.Α.Ε.Υ δεν ανακαλούνται.

Η θέση του ειδικού συμβούλου

Με ειδική διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται μια θέση ειδικού συμβούλου του Προέδρου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ για θέματα είτε αποβλήτων, είτε ενέργειας, είτε υδάτων. Η επιλογή του προσώπου βρίσκεται στην ευχέρεια του Προέδρου καθώς η μόνη πρόβλεψη που έχει η σχετική διάταξη είναι η διενέργεια πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η σύμβαση του ειδικού συμβούλου λήγει αυτοδικαίως με τη λήξη της θητείας του Προέδρου.

 

Επιπρόσθετα προβλέπεται ότι οι αποδοχές για την παροχή των υπηρεσιών του ειδικού συμβούλου καθορίζονται με απόφαση της Ολομέλειας της Αρχής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο ειδικός σύμβουλος δύναται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις όλων των συνθέσεων της Αρχής χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η σχετική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ρ.Α.Α.Ε.Υ..

 

s