Νέος «παίκτης» στην αγορά των ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο 400 MW για τον διαγωνισμό μπαταριών standalone και 132 MW φωτοβολταϊκά για PPAs

Ακόμη μια περίπτωση στην μακρά λίστα των επενδυτών που στρέφουν το «βλέμμα» στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια αποτελεί η εταιρεία NextEnergy Capital που πλέον ανοίγει «λογαριασμό» στην Ελλάδα.

Μέσω του fund NextPower III ESG, η εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο, αποκτά ελληνικό «χαρτοφυλάκιο» διαθέτοντας πλέον άδειες για έξι standalone μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW και για έξι φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 132 MW.

 

Οι εξαγορές των συγκεκριμένων αδειών αποτελούν τις πρώτες συναλλαγές του fund τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κλάδο της αποθήκευσης. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα φωτοβολταϊκά έργα προορίζονται για την σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων PPAs για το σύνολο της παραγωγής τους, ενώ για τα έργα αποθήκευσης ο στόχος είναι να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης.

Όπως έχει γράψει το energypress, ο πρώτος διαγωνισμός για standalone μπαταρίες αναμένεται να γίνει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ ενδεικτικό του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι το Μητρώο Αδειών Αποθήκευσης της ΡΑΕ περιλαμβάνει ήδη μονάδες συνολικής ισχύος 17 Γιγαβάτ, νούμερο που βαίνει σταθερά αυξανόμενο.

Να σημειωθεί ότι η μητρική της NextEnergy Capital, η NextEnergy Group δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2021, ενώ υλοποίησε τις πρώτες επενδύσεις της στον τομέα της αποθήκευσης το 2018.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το fund NPII ESG διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1.7 GW με έργα σε ΗΠΑ, Χιλή, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ινδία και Ελλάδα. Το 2022 αξιολογείται ως μια πολύ επιτυχημένη χρονιά με το σύνολο των εξαγορών που υλοποίησε το fund να φτάνουν περίπου τα 1.2 GW: 123 MW στη Χιλή, 210 MW στη Πορτογαλία, 200 MW στις ΗΠΑ, 137 MW στην Ισπανία, 14 MW στην Πολωνία και η πιο πρόσφατη επιχειρηματική κίνηση, 532 MW στην Ελλά

φ