Νέα σελίδα για την Ευρώπη – Πώς προχωρούν τα projects για τα τεχνητά νησιά που θα τροφοδοτούν με ενέργεια την ΕΕ

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας και κυβερνήσεων είναι η κατασκευή τεχνητών νησιών που θα φιλοξενούν τεράστια αιολικά πάρκα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει στόχος να κατασκευαστούν συνολικά τα επόμενα χρόνια υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων με ισχύ τουλάχιστον 300 γιγαβάτ, ισχύς δεκαπλάσια από αυτή που παράγεται σήμερα. Οι ίδιες οι εταιρείες όμως είναι ακόμη πιο αισιόδοξες κάνοντας λόγο για παραγωγή ισχύος 500 γιγαβάτ από υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2050.

 

Η νέα αυτή ενεργειακή σελίδα ανοίγει στην Ευρώπη, με τη δημιουργία δύο τεχνητών «ενεργειακών νησιών» στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα. 

Βασικός στόχος του φιλόδοξου αυτού project είναι να μετατρέψει την εγκατάσταση για την υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας και να τροφοδοτήσει παράλληλα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πολλών χωρών. Με αυτόν τον τρόπο, ευελπιστεί να δημιουργήσει μία γέφυρα καινοτομίας στα μελλοντικά διασυνδεδεμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα τεχνητά νησιά θα λειτουργήσουν ως σημεία διασύνδεσης και μεταγωγής υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας στις χερσαίες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά είναι τα μέρη που προορίζονται για τη συλλογή της τεράστιας ισχύος της αιολικής ενέργειας, καθώς και τη διανομή της. Από αυτές τις περιπτώσεις, το Bornholm Energy Island και το Princess Elisabeth Island είναι φωτεινά παραδείγματα μιας νέας προσέγγισης για την εφαρμογή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα project 

Το Bornholm Energy Island στα ανοικτά των ακτών της Δανίας πρόκειται να παρέχει έως και 3 GW στη Γερμανία και τη Δανία με το βλέμμα στραμμένο και σε άλλα έθνη. 

Επιπλέον νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, που βρίσκεται 45 χλμ. από τη βελγική ακτή, θα συγκεντρώνει αρχικά ενέργεια από μελλοντικά υπεράκτια αιολικά πάρκα με απότερω στόχο να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των χωρών.

 

Δανία και η Γερμανία ενώνονται για καθαρότερη ενέργεια

Το έργο Bornholm Energy Island, από την Energinet και την 50Hertz, πρόκειται να γίνει ένα πολύτιμο, αν όχι κρίσιμο, ενεργειακό κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το συγκεκριμένο νησί θα μπορεί να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται τόσο για τη Δανία όσο και για τη Γερμανία. Για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου, έχουν ξεκινήσει επίσης σημαντικά εγχειρήματα, όπως η προμήθεια καλωδίων HVDC και η προετοιμασία της χερσαίας υποδομής.

Η κατασκευή του σιδηροδρόμου προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2025 μετά από άδεια από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές και τη διενέργεια ανασκαφών για αρχαιολογικούς σκοπούς. Όταν τεθεί σε λειτουργία, το Bornholm Energy Island θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εξάρτησης των εταιρειών από ορυκτές πηγές ενέργειας και στην περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας έτσι ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό σύστημα.

Μεγάλο ενδιαφέρον στη Δανία

Η Copenhagen Energy Islands (CEI) με τη στήριξη του ομίλου Copenhagen Infrastructure Partners θέλει να επενδύσει 150 δις ευρώ μέσα στις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να αναπτυχθεί σειρά από τέτοια νησιά τα οποία θα έχουν εγκατεστημένες πολύ μεγάλες ανεμογεννήτριες για ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και να συμβάλλουν και στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η CEI, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της εμπειρίας της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες (offshore) αιολικές εγκαταστάσεις, λαμβάνει ήδη και φιλοδοξεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από σειρά επενδυτών οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τη Σκανδιναβία, όσο και από την Ευρώπη αλλά και τη Βόρειο Αμερική.

«Εάν θέλουμε να πετύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και άλλων ανανεώσιμων πηγών σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο. Σήμερα, η πρόκληση για υπεράκτια αιολικά αφορά λιγότερο τη σταδιακή κατασκευή (τέτοιων) υπεράκτιων αιολικών πάρκων και περισσότερο την ενοποίηση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακος στα παγκόσμια συστήματα (διαχείρισης) ενέργειας», ανέφερε σχετικά ο Τζέικομπ Μπαρουέλ Πόουλσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της CIP. Ο Πόουλσεν προσδιόρισε ακόμη ότι τα τεχνητά νησιά θα παράγουν σε μεγάλο βαθμό ενέργεια για ηλεκτρολύτες υδρογόνου και το αέριο που θα παράγεται θα αποστέλλεται στη ξηρά μέσω αγωγών.

Princess Elisabeth Island: Δημιουργώντας σήμερα τα αυριανά ενεργειακά δίκτυα 

Το νησί Princess Elisabeth είναι ένα από τα βραβευμένα έργα που λέγεται ότι είναι το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο. Ως υπεράκτιος υποσταθμός πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στα ανοιχτά των βελγικών ακτών συνδεδεμένος με συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης (HVDC) και εναλλασσόμενο ρεύμα υψηλής τάσης (HVAC), έχει σχεδιαστεί τόσο για τη συλλογή όσο και για τη μετατροπή της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Θα συμβάλει επίσης καθοριστικά στην ενοποίηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο χερσαίο δίκτυο του Βελγίου.

Οι στόχοι

Η κατασκευή αυτού του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για να τεθούν γερά θεμέλια θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια. Το νησί θα φιλοξενεί υβριδικές διασυνδέσεις μεταβλητού βάθους όπως ο Nautilus, ο οποίος συνδέει τη Μεγάλη Βρετανία και την TritonLink με τη Δανία όταν είναι σε λειτουργία. Με αυτούς τους αγωγούς διασύνδεσης, η Ευρώπη δεν θα ανταλλάσσει μόνο ενέργεια, αλλά και την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση. Τα καλώδια του αιολικού πάρκου είναι ομαδοποιημένα στη θάλασσα και συνδέονται με το χερσαίο δίκτυο Elia στο νησί Princess Elisabeth: Από αυτή την άποψη, η Ευρώπη δείχνει πώς μπορεί να προσεγγίσει τα κλιματικά ζητήματα.

Αλλαγή παραδείγματος

Παρά το γεγονός ότι τα ενεργειακά νησιά συνδέονται μόνο με την Ευρώπη, αντιπροσωπεύουν μια παγκόσμια αλλαγή προτεραιότητας στη βιώσιμη ενέργεια. Το Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) στοχεύει να αναπτύξει περίπου 10 έργα ενεργειακών νησιών στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα και, ενδεχομένως, τη Νοτιοανατολική Ασία. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των νησιών είναι η παροχή έμπειρων τεχνολογικών λύσεων και η νέα κλιμάκωση της αιολικής ενέργειας με βάση τη θάλασσα, γεγονός που καθιστά την υπεράκτια αιολική ενέργεια πιο προσιτή .

Το στοίχημα του πράσινου υδρογόνου

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση. Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας τώρα είναι να αυξηθεί η αιολική ενέργεια -ή οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας- για τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έτσι στην παγκόσμια οικονομία ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αέριο που παράγεται χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο, σε συστήματα παραγωγής τροφίμων, σε φαρμακευτικά προϊόντα, στη μεταλλουργία, τη διύλιση και άλλες βιομηχανικές διεργασίες.

Με όλη αυτή την κινητικότητα, τα «Energy Islands» όπου θα παράγονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος μπαίνουν τώρα για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών ως το επόμενο βήμα στην εκμετάλλευση υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις μεγάλων παικτών του κλάδου.

S