Νέα έρευνα: Αναπόφευκτο το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών
Το γρήγορο λιώσιμο των παγοκρηπίδων της Δυτικής Ανταρκτικής μπορεί πλέον να είναι αναπόφευκτο, καθώς επιταχύνεται η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ακόμη και αν καταφέρουμε να πετύχουμε φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπεθέρμανσης, η Δυτική Ανταρκτική θα αντιμετωπίσει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και λιώσιμο των παγοκρηπίδων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (23/10) στο περιοδικό Nature Climate Change.
Οι παγοκρηπίδες είναι γλώσσες πάγου που εξέχουν στον ωκεανό στο τέλος των παγετώνων. Λειτουργούν σαν υποστυλώματα, συγκρατώντας τον πάγο στην ξηρά, επιβραδύνοντας τη ροή του στη θάλασσα και παρέχοντας μια σημαντική άμυνα ενάντια στην άνοδο της στάθμης του νερού. Καθώς οι παγοκρηπίδες λιώνουν, λεπταίνουν και χάνουν την ικανότητά τους να στηρίζουν τους πάγους.
Οι ερευνητές εξέτασαν το «βασικό λιώσιμο», όταν τα θερμά ωκεάνια ρεύματα λιώνουν τον πάγο από κάτω. Ανέλυσαν τον ρυθμό θέρμανσης των ωκεανών και τήξης της παγοκρηπίδας μέσα από διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής. Αυτά κυμαίνονταν από το φιλόδοξο, όπου ο κόσμος καταφέρνει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έως το χειρότερο, όπου οι άνθρωποι καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Διαπίστωσαν ότι αν ο κόσμος περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει εφικτό, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ακόμη και η σημαντική μείωση της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη τώρα θα έχει «περιορισμένη ισχύ» για να αποτρέψει την κατάρρευση του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, διαπίστωσε η έκθεση.
«Φαίνεται ότι μπορεί να έχουμε χάσει τον έλεγχο της τήξης των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», δήλωσε η Κέιτλιν Νότεν της Βρετανικής Υπηρεσίας Ανταρκτικής, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η Δυτική Ανταρκτική έχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 5,3 μέτρα μέσο όρο. Εκεί βρίσκεται ο παγετώνας Thwaites, γνωστός και ως «Παγετώνας της Αποκάλυψης», επειδή η κατάρρευσή του θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά αρκετά μέτρα, αναγκάζοντας τις παράκτιες κοινότητες και τα νησιωτικά έθνη με χαμηλό υψόμετρο είτε να επεκταθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο ή να εγκαταλειφθούν.
Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στο λιώσιμο των παγοκρηπίδων και δεν ποσοτικοποίησε άμεσα τις επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, «έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα, καθώς η Δυτική Ανταρκτική επιταχύνει αυτή την απώλεια πάγου προς στον ωκεανό», δήλωσε η Νότεν.
«Οι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα δουν μια σημαντική αύξηση του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε όλες τις παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο CNNi ο Τεντ Σκάμπος, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.
Αλλά παρόλο που οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, η ανθρωπότητα δεν πρέπει να παραιτηθεί από την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ορυκτών καυσίμων, τόνισε η Νότεν. Οι καταστροφικές επιπτώσεις μπορούν ακόμη να αποφευχθούν σε άλλα μέρη της Ανταρκτικής και στον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε.