Νέα επιβάρυνση: Με τέλος ανακύκλωσης 7 ευρώ ανά πάνελ «απειλούνται» από φέτος οι επενδυτές φωτοβολταϊκών.

07 01 2021 | 08:46

Με μία νέα επιβάρυνση θα βρεθούν αντιμέτωποι οι επενδυτές φωτοβολταϊκών από φέτος, με την αναμενόμενη επιβολή για πρώτη φορά του τέλους ανακύκλωσης για την αγορά πάνελ. Μάλιστα, στην περίπτωση που ο φορέας ανακύκλωσης, η «Φωτοκύκλωση», δεν επανέλθει, ακολουθώντας τη σχετική σύσταση του ΥΠΕΝ, με μία αισθητά μικρότερη τιμή από αυτήν που είχε αρχικά ορίσει, τότε το επιπλέον κόστος για ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα κινείται σε εξωπραγματικά επίπεδα – όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα.

Ο λόγος είναι πως η «Φωτοκύκλωση» καθόρισε τη σχετική χρέωση στα 300 ευρώ ανά τόνο φωτοβολταϊκών πλαισίων, η οποία αντιστοιχεί σε έως 7 ευρώ ανά πάνελ. Επομένως, αν στο μεταξύ δεν είχε παγώσει η επιβολή του τέλους, έπειτα από την παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας στον φορέα ανακύκλωσης ώστε να μειώσει τη χρέωση, ακόμη και για ένα πάρκο 500 kW θα έπρεπε να καταβληθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 7.500 ευρώ ως τέλος ανακύκλωσης. Όσο δηλαδή αντιστοιχεί η «ταρίφα» των 7 ευρώ για κάθε ένα από τα 1.085 πλαίσια από τα οποία αυτό αποτελείται.

Παρόλο που το θέμα έχει ανακύψει από το περασμένο καλοκαίρι, η πρόβλεψη για ανακύκλωση των πάνελ (και επιβολής του σχετικού τέλους) έχει θεσπισθεί από το 2014, με ΚΥΑ (23615/14) που περιλαμβάνει και τα φωτοβολταϊκά πλαίσια στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ο οποίος πρέπει να υπαχθεί σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

Τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2017, ο ΕΟΑΝ κάλεσε τον ΣΕΦ, για να τον ενημερώσει ότι οι παραγωγοί και εισαγωγείς φωτοβολταϊκών πάνελ οφείλουν να οργανωθούν σε ένα τέτοιο σύστημα. Ωστόσο, έως το 2020 δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Η «Φωτοκύκλωση» αποτελεί εγκεκριμένο φορέα για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), εκπροσωπώντας τους σχετικούς παραγωγούς, αλλά όχι μέχρι τώρα τους παραγωγούς και εισαγωγείς πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια «μπήκαν στο κάδρο» του φορέα τον Οκτώβριο του 2019, όταν στο επικαιροποιημένο 6ετές επιχειρησιακό πλάνο που κατέθεσε στον ΕΟΑΝ συμπεριέλαβε στον εξοπλισμό ανακύκλωσης και τα πάνελ, ορίζοντας τη σχετική χρέωση στα 300 ευρώ ανά τόνο, όπως προαναφέρθηκε.

Το επιχειρησιακό πλάνο εγκρίθηκε από τον ΕΟΑΝ τον Ιούλιο του 2020, κάτι που σημαίνει ότι τυπικά από τότε έχει τεθεί σε εφαρμογή η σχετική χρέωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φορέας απέστειλε τον Οκτώβριο ηλεκτρονική επιστολή στους εισαγωγείς, ενημερώνοντάς τους ότι θα πρέπει να προσθέτουν εφεξής το τέλος ανακύκλωσης στα τιμολόγια εισαγωγής.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η εν λόγω χρέωση κινείται σε δυσθεώρητα ύψη, σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες – όπου κινείται μεταξύ 0,5 και 1 ευρώ ανά πάνελ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των εισαγωγέων, οι οποίοι ενημέρωσαν το ΥΠΕΝ. Με εντολή Χατζηδάκη, συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, στην οποία και το υπουργείο υποστήριξε πως η χρέωση είναι εκτός πραγματικότητας, και δεν μπορεί να τη στηρίξει η εγχώρια αγορά. 

Το ΥΠΕΝ ζήτησε από τη «Φωτοκύκλωση» να επανέλθει με νέα, αισθητά χαμηλότερη χρέωση. Μέχρι να συμβεί αυτό, ουσιαστικά έχει επέλθει ένα άτυπο πάγωμα της διαδικασίας. Επομένως, το τέλος ανακύκλωσης θα ξεκινήσει να επιβάλλεται στις τιμολογήσεις νέων φωτοβολταϊκών πλαισίων, αμέσως μόλις επανακαθορισθεί το ύψος του.

Όπως είναι φυσικό, το άτυπο πάγωμα επιβολής του τέλους σημαίνει πως η χρέωση των 7 ευρώ ανά πάνελ συνεχίζει να «απειλεί» τις νέες φωτοβολταϊκές επενδύσεις. Ωστόσο, ακόμη κι αν συμφωνηθεί μία πιο λογική τιμή, το τέλος ανακύκλωσης αποτελεί εκκρεμότητα για όλα τα πάρκα που κατασκευάσθηκαν με εξοπλισμό ο οποίος τιμολογήθηκε από το 2014 και έπειτα – δηλαδή από το έτος που εκδόθηκε η ΚΥΑ.

Επομένως, θα χρειαστεί επίσης μία τροπολογία της ΚΥΑ του 2014, η οποία να ορίζει τι θα ισχύσει για όσους έχουν εγκαταστήσει πάνελ την τελευταία 7ετία. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προβλέπει ποιοι επενδυτές υποχρεώνονται να καταβάλουν τέλος ανακύκλωσης και πόσο θα είναι αυτό στην περίπτωσή τους.

 

 

7 Ιανουαρίου 2021

energypress