Νέα Έκδοση «Καθαροί» Λογαριασμοί Ενέργειας Για όλους τους πολίτες στηνΕ.Ε.

05 07 2022 | 17:34

Τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τις οποίες  βιώνουμε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έρχεται να συμπληρώσει η ενεργειακή κρίση η οποία – μεταξύ άλλων επιπτώσεων - έχει εκτινάξει τους λογαριασμούς ενέργειας στα ύψη, παρασύροντας σε αυξήσεις και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.  Οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους, με τους περισσότερους μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει ένας λογαριασμός ρεύματος.

Οι χρεώσεις τρίτων που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ενέργειας, οι ασαφείς υπολογισμοί του κόστους, οι φόροι και η δυσνόητη διατύπωση, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν τους λογαριασμούς ενέργειας μη κατανοητούς για τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να μην έχουν τον έλεγχο της κατανάλωσης τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύθηκε πρόσφατα μελέτη που αφορά στους καθαρούς λογαριασμούς ενέργειας με τίτλο “Clean” Energy Bills for all citizens in the EU. Η μελέτη (διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα) εκπονήθηκε από το INZEB, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα, την Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών BEUC.

Για τη σύνταξη της μελέτης διαμοιράστηκε ερωτηματολόγιο σε εμπειρογνώμονες και ειδικούς στην Ευρώπη σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τις επιπρόσθετες χρεώσεις, τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και τα ποσοστά των ΑΠΕ στο ενεργεικό μείγμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη, η οποία αναλύει το  περιεχόμενο, τη δομή και τη μορφή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζοντας παράλληλα τη συμβολή των «καθαρών» λογαριασμών στην ενδυνάμωση των καταναλωτών με στόχο, οι καταναλωτές, να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία σύντομη έκδοση και αποτυπώνει τα κύρια αποτελέσματα της διεξαχθείσας έρευνας ενώ η πλήρης έκδοση, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για κάθε χώρα της ΕΕ,  θα δημοσιοποιηθεί  στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΙΝΖΕΒ μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://inzeb.org/publications/a-subject-to-an-examination-clean-energy-bills-for-citizens-in-the-eu/    

Συνοδευτικα Αρχεια