Ν. Ρουσάνογλου: Πράσινες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως τα μέσα του 2026 σχεδιάζει η Lamda Development
Επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), της κατασκευής πράσινων ακινήτων στο Ελληνικό, αλλά και της δημιουργίας μιας «έξυπνης» πόλης στο έργο του Ελληνικού σχεδιάζει η Lamda Development έως τα μέσα του 2026. Εξ αυτών, ποσό της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από την έκδοση νέου πράσινου ομολόγου, με τη δημόσια προσφορά να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου και να διαρκέσει έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Το δε εύρος του επιτοκίου αναμένεται να καθοριστεί σήμερα.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο, «η εταιρεία έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια, με επενδύσεις σε διάφορες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντός της ελληνικής επικράτειας. Με αυτή την κίνηση θα επιτύχει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του ομίλου στο έργο του Ελληνικού, καθώς και στα λοιπά ακίνητα του ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες κτλ), στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά και να μειώσει το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, ενώ παράλληλα θα εισέλθει στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της πράσινης ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών».
Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη θα στοχεύσει τόσο στην απόκτηση ώριμων και εν λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, όσο και στην εξασφάλιση αδειοδοτημένων ή προς αδειοδότηση μονάδων. Παράλληλα, στο στόχαστρό της θα βρεθούν και επενδύσεις στον ανερχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Η Lamda θα κινηθεί κυρίως προς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Μέσω τέτοιων επενδύσεων η εταιρεία θα γίνει ουσιαστικά και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, πωλώντας π.χ. απευθείας την «καθαρή» ενέργεια στο σύστημα και αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης – ψύξης των ακινήτων της στο Ελληνικό και άλλων κτιριακών της υποδομών, όπως π.χ. τα εμπορικά κέντρα της. Η κίνηση αυτή θα «θωρακίσει» ουσιαστικά την εταιρεία απέναντι σε συνθήκες όπως η υφιστάμενη, κατά την οποία καλείται να διαχειριστεί υψηλές λειτουργικές δαπάνες για τα ακίνητά της, λόγω του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ανάγκες της Lamda να πολλαπλασιάζονται σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό, είναι σαφές ότι η επένδυση στις ΑΠΕ συνιστά μια λογική επιλογή.
Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, από τα έσοδα του νέου ομολόγου, για επενδύσεις σε ΑΠΕ πρόκειται να διατεθεί ένα ποσό της τάξεως των 65-85 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025. Αντίστοιχα, έσοδα 85-110 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων «βιώσιμων» κτιρίων, ή αστικών εξωτερικών χώρων, ή και την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του ομίλου, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι μαρίνες της Lamda.
Επιπλέον ποσό της τάξεως των 45-65 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις στον τομέα της απόκτησης, ανάπτυξης κι εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της κατανάλωσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των υδάτινων πόρων. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.
(kathimerini.gr)