Mytilineos: Επιλέχθηκε με την GE Vernova για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Σκωτίας – Αγγλίας

Σε μία από τις μεγαλύτερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ευρώπης, αυτή της Σκωτίας με την Αγγλία θα συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Mytilineos.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ η εισηγμένη στο ΧΑ σε συνεργασία με τη θυγατρική της GeneralElectric, την GE Vernova συνέστησαν την κοινοπραξία Grid Solutions και πήραν μέρος στον διαγωνισμό για την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπέων HVDC στην υποθαλάσσια ζεύξη συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 525 kV και ισχύος 2 GW, «Eastern Green Link 1 (EGL 1)».

Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, το σχήμα τους επιλέχθηκε στον διεθνή διαγωνισμό από τους Διαχειριστές Μεταφοράς της Αγγλίας και της Ουαλίας (National Grid Electricity Transmission) και της Σκωτίας SPEnergy Networks ως προτιμητέος προμηθευτής για την κατασκευή των δύο μετατροπέων, έναν σε κάθε άκρο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Λεωφόρος πράσινης ενέργειας

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου «η λεωφόρος ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χλμ. αξίας 2,5 δις. λιρών θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια για να εφοδιάσει περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το Eastern Green Link 1 θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία.

Η επιλογή του προτιμητέου προμηθευτή για τους δύο σταθμούς μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο αποτελεί ορόσημο για το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης η οποία αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2029. Για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει επιλεγεί η Prysmian.

Η σημασία του έργου

Η Mytilineos, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρηματική της δραστηριότητα στα δίκτυα μεταφοράς ως κεντρικό πυλώνα για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε τέτοια έργα και συμμετείχε στο συγκεκριμένο έργο με τον εταίρο της GE.

Η σημασία του EGL1 επισημάνθηκε και από τον υπουργό Πυρηνικής Ενέργειας και Δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Andrew Bowie, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε τη δυναμική των ΑΠΕ στη Βρετανία υπογραμμίζοντας πως με το συγκεκριμένο έργο το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται πιο κοντά στο μηδενικό αποτύπωμα.

(Αναδημοσίευση από τον Οικονομικό ταχυδρόμο)

 

σ