Το «μυστικό» της Βόρειας Θάλασσας: Ένας ενεργειακός θησαυρός τρισεκατομμυρίων και η «τύχη των Ιρλανδών»

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο «εξόρυξης» τρισεκατομμυρίων λίτρων νερού στη Βόρεια Θάλασσα για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει τη δυνατότητα να θέσει την ήπειρο ως πυλώνα ενεργειακής ανθεκτικότητας και να τονώσει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα . 

Οι χώρες στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας στοχεύουν να κλιμακώσουν τα υπεράκτια συστήματα παραγωγής αιολικής ενέργειας από κάτω από 30 GW σε 120 GW έως το 2030 και σε 300 GW έως το 2050. Ορισμένα από αυτά μπορούν να εκτραπούν για την παραγωγή υδρογόνου σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που είναι κρίσιμο για την Ευρώπη και τις προσπάθειές να αποτελέσει κόμβο της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

 

Ενεργειακή ανθεκτικότητα μέσω υδρογόνου στη Βόρεια Θάλασσα

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το eldiario24, η Ευρώπη έχει μερικές από τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές στον κόσμο, που χαράσσονται κυρίως κεντρικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ήπειρος βρίσκεται υπό πίεση να στραφεί επειγόντως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι ζωτικής σημασίας αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές και να μην χρειάζεται να εισάγονται.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμα πιο αποφασιστική με δεδομένη τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Το υδρογόνο είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες μεταξύ των επιλογών καθαρής ενέργειας, αρκεί να παράγεται αποδεδειγμένα με ανανεώσιμες πηγές. Η χρήση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου είναι μια απίστευτα βιώσιμη ιδέα με τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα απαιτούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων και έναν όγκο εξειδικευμένης υποστήριξης.

Τι κάνει τη Βόρεια Θάλασσα τόσο κατάλληλη για την παραγωγή αιολικής ενέργειας;

Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας ιδανική για συστήματα αιολικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στην παραγωγή περιβαλλοντικού υδρογόνου χωρίς την άντληση ενέργειας από οποιοδήποτε δίκτυο.

 
  1. Χωρητικότητα: Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας έχουν συντελεστή δυναμικότητας 50%, που είναι σημαντικά υψηλότερος από τις χερσαίες εγκαταστάσεις.
  2. Ισχυροί άνεμοι: Οι άνεμοι πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν υγιείς αποδόσεις
  3. Συνεπής παραγωγή: Οι άνεμοι πνέουν σταθερά όλη την ημέρα ή τη νύχτα.
  4. Ρηχά νερά: Τα σχετικά ρηχά νερά της περιοχής καθιστούν ευκολότερη και πιο οικονομική την εγκατάσταση.
  5. Εγγύτητα σε περιοχές με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας: Η Βόρεια Θάλασσα περιβάλλεται από χώρες με μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, καθιστώντας την τοποθέτησή της ιδανική για ευκολία εφοδιασμού.
  6. Εμπειρογνωμοσύνη και υποδομή: Η περιοχή διαθέτει εδραιωμένη ενεργειακή υποδομή και πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με εμπειρία δεκαετιών.
  7. Χώρος: Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δεν ανταγωνίζονται κανένα χώρο και επιτρέπουν εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.
  8. Κρατική υποστήριξη: Πολλές χώρες γύρω από τις κυβερνήσεις της Βόρειας Θάλασσας προσφέρουν επιδοτήσεις και άλλες μορφές υποστήριξης για την εγκατάσταση συστημάτων αιολικής παραγωγής.

Άλματα στην υπεράκτια τεχνολογία παραγωγής αιολικής ενέργειας λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, όπως το φουτουριστικό πλωτό «τείχος των ανεμογεννητριών» που ονομάζεται Windcatcher, το πνευματικό τέκνο μιας νορβηγικής εταιρείας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του υδρογόνου στην Ευρώπη;

Υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν εάν η Ευρώπη θέλει να αναπτύξει την αγορά υδρογόνου στα επίπεδα που θέλει. Πρώτον, ούτε το 2% των δυνατοτήτων παραγωγής πράσινου υδρογόνου που ανακοινώθηκαν για το 2030 στην Ευρώπη δεν έχουν προχωρήσει πέρα ​​από το στάδιο του σχεδιασμού. Τεχνικές, ρυθμιστικές, οικονομικές και χωροταξικές  προκλήσεις έχουν φρενάρει την ανάπτυξη του συγκροτήματος παραγωγής υδρογόνου.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το τρομερά υψηλό κόστος εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής στη θάλασσα και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις με μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.

Η συνεργασία μεταξύ μεγάλου αριθμού χωρών, εταιρειών, οργανισμών και φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να συντονιστεί για να είναι αποτελεσματική και επιτυχημένη μια τόσο μεγάλη προσπάθεια σε τόσο μαζική κλίμακα.

Υπάρχουν λύσεις;

Υπάρχουν τρόποι για τη διευκόλυνση του φιλόδοξου σχεδίου υδρογόνου της Ευρώπης , συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων μοντέλων χρηματοδότησης που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε άλλες περιοχές. Θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν οικονομική υποστήριξη και κίνητρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Η ενσωμάτωση των διαδικασιών σχεδιασμού και η μόχλευση της ηγεσίας είναι κρίσιμα ζητήματα για να αντληθεί η μεγαλύτερη αξία από όσα έχουν να προσφέρουν οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η Ευρώπη και τα μέλη της ΕΕ εφαρμόσουν το όραμά τους για την παραγωγή υδρογόνου με συνέπεια, σωστό προγραμματισμό και άψογη εκτέλεση, δεν είναι παράλογο να φανταστούμε ότι η ήπειρος θα γίνει η κινητήρια δύναμη του υδρογόνου στον κόσμο .

Η «τύχη των Ιρλανδών»

Υπάρχουν και άλλες εξελίξεις στην αιολική ενέργεια στην Ευρώπη που αποδεικνύουν ότι η δυναμικότητά της αυξάνεται. Η λεγόμενη «τύχη των Ιρλανδών» λάμπει στην επιτυχία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου που παράγει πράσινη ενέργεια , το οποίο διαθέτει απίστευτες 87 γιγάντιες ανεμογεννήτριες συνδυασμένης ισχύος 659 MW στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Walney Extension: Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πράσινης παραγωγής ενέργειας

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η εγκατάσταση του Walney Extension ήταν ένα μνημειώδες επίτευγμα μηχανικής και ολοκληρώθηκε επίσης εντός προθεσμίας και προϋπολογισμού. Στην κατασκευή συμμετείχαν 50 τοπικοί προμηθευτές, κάτι που ήταν μια ευπρόσδεκτη ώθηση για την οικονομία της περιοχής, και 250 θέσεις λειτουργίας και συντήρησης πήγαν επίσης στους ντόπιους.

Το αιολικό πάρκο Walney βρίσκεται περίπου 12 μίλια δυτικά του Barrow-in-Furness στην Cumbria της Αγγλίας, μια περιοχή στη βορειοδυτική ακτή γνωστή για τη ναυπηγική και την κατασκευή υποβρυχίων. Το 50% του έργου των 659 MW ανήκει στην Ørsted, μια δανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και το υπόλοιπο 25% σε καθεμία από τις επενδυτικές εταιρείες AIP Management, που ειδικεύεται στις ενεργειακές υποδομές και περιουσιακά στοιχεία, και την PFA, η οποία επικεντρώνεται σε έργα βιώσιμης ενέργειας.

Την εποχή που το Walney Extension τέθηκε σε λειτουργία το 2018, ήταν το 11ο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ørsted σε λειτουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο . Η περιοχή που καλύπτεται από τις 87 τουρμπίνες του Walney είναι 56 τετραγωνικά μίλια , που ισοδυναμεί με 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Κατασκευή των Φάσεων Ι και ΙΙ επέκτασης του Walney

Το αιολικό πάρκο Walney κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε δύο φάσεις, η καθεμία με διαφορετικά μοντέλα ανεμογεννητριών και πτερύγια που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι δύο φάσεις χρησιμοποιούν σωληνωτούς χαλύβδινους πύργους, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το εργοστάσιο CS Wind στο Campbeltown.

Το Offshore Wind Sector Deal, το οποίο είναι μια συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, στοχεύει να έχει συνδυασμένη ισχύ 50 GW ισχύος έως το 2030 και η Ørsted συμβάλλει στην πραγματοποίηση αυτού.

d