«Μπλόκαραν» τα δίκτυα – Οι αιτήσεις ΑΠΕ για όρους σύνδεσης ξεπέρασαν κατά 10 GW τη χωρητικότητα του 2030! – Σενάρια στο ΥΠΕΝ ακόμα και για αναστολή υποδοχής νέων φακέλων

Λύση στο μέγα πρόβλημα της διαχείρισης του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ΑΠΕ και κυρίως στις τεχνολογίες των αιολικών και των φωτοβολταϊκών, αναζητά το ΥΠΕΝ, καθώς τα αιτήματα προς το Διαχειριστή του δικτύου ΑΔΜΗΕ, για έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης, ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητα που θα μπορεί να απορροφήσει το σύστημα όχι σήμερα, αλλά το 2030, και αφού έχουν γίνει όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις επέκτασης.

Το πρόβλημα αξιολογείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως μείζον και στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο να αποφασιστεί αναστολή υποδοχής νέων αιτήσεων από επενδυτές ΑΠΕ, έως ότου επιλεγεί ένα πλέγμα λύσεων για τη διαχείριση των ήδη υφιστάμενων αιτήσεων.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει τελειώσει την αξιολόγηση των αιτήσεων του 2020 και έχει δώσει σχετικές προσφορές όρων σύνδεσης. Τώρα θα πρέπει να μπεί στην αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί το 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, συνεπώς, πριν αρχίσει αυτή η διαδικασία, το ΥΠΕΝ θα έχει λάβει αποφάσεις.

Τα νούμερα της ασφυξίας

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθούν τα εξής στοιχεία:

Το σύνολο της ισχύος ΑΠΕ που λειτουργούν ήδη ή εχουν λάβει προσφορές όρων σύνδεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως το τέλος του 2020 είναι 19,6 Γιγαβάτ. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στον ΑΔΜΗΕ αιτήσεις του 2021 και του 2022 συνολικής ισχύος 19 Γιγαβάτ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ εκτιμάται ότι θα προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 25 Γιγαβάτ το 2030. Αλλά και η συνολική χωρητικότητα του δικτύου, λογαριάζοντας όλα τα έργα επέκτασης που περιλαμβάνονται στο 10ετές του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ,  όλες τις διασυνδέσεις εθνικές και διασυνοριακές, αλλά και τα έργα αποθήκευσης που έχουν προβλεφθεί, δεν μπορεί το 2030 να ξεπεράσει τα 28,5 Γιγαβάτ. Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και από τις μέχρι σήμερα αιτήσεις επενδυτών ΑΠΕ για όρους σύνδεσης, ένα δυναμικό περί τα 10 Γιγαβάτ... περισσεύει και δεν μπορεί να συνδεθεί. Πολύ περισσότερο οι αιτήσεις από εδώ και πέρα...

  • Οι λύσεις

Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε ως αρχικό μέτρο την αναστολή υποδοχής νέων αιτήσεων. Ποιά άλλα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν; Να τεθούν για τις αιτήσεις του 2021 και 2022 που θα αρχίσει να αξιολογεί ο ΑΔΜΗΕ επιπλέον κριτήρια, προφανώς πιο αυστηρά.

Για παράδειγμα να αποδεικνύεται η χρηματοδοτική επάρκεια (ή και να καταβάλλονται περαιτέρω εγγυητικές), να λαμβάνεται υπόψη αν ο επενδυτής έχει και άλλα έργα (ιδίως στα ομαδικά πολλών μικρών), να προβλεφθούν περιβαλλοντικοί όροι και στα ομαδοποιημένα αιτήματα, να συνδέεται η επένδυση με υποχρεωτική σύναψη διμερών συμβολαίων (PPΑs) κ.λπ.

Δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποια μέτρα ακόμα και για τα έργα συνολικής ισχύος 11 Γιγαβάτ  που έχουν «ενεργές προσφορές», δηλαδή που έχουν λάβει όρους σύνδεσης αλλά δεν έχουν κατασκευάσει ακόμα τα έργα. Για παράδειγμα να τεθεί αυστηρή προθεσμία υλοποίησης ή να κληθούν οι επενδυτές να αποδείξουν εκ των υστέρων τη χρηματοδοτική τους επάρκεια.

Θοδωρής Παναγούλης | energypress 

«Μπλόκαραν» τα δίκτυα – Οι αιτήσεις ΑΠΕ για όρους σύνδεσης ξεπέρασαν κατά 10 GW τη χωρητικότητα του 2030! – Σενάρια στο ΥΠΕΝ ακόμα και για αναστολή υποδοχής νέων φακέλων