Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διπλασιάσουν τη βοήθεια για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες

22 09 2021 | 09:28

Ο Μπάιντεν ζήτησε άμεση δράση για το κλίμα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τα κονδύλια έως το 2024 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ώστε να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. O Μπάιντεν τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η κατάσταση αποτελεί ”κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα”.   

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου που είχε τεθεί πριν από μια δεκαετία, για τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για την στήριξη της κλιματικής δράσης στις ευάλωτες χώρες.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πλανήτης «πλησιάζει γρήγορα σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές αλλά και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, ο Μπάιντεν έκανε τη δέσμευσή κάτι λιγότερο από τις έξι εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη που θα λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου- 12Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι συνεργάζεται με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για επενδύσεις στο κλίμα και ενθάρρυνε και τους άλλους ηγέτες να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις τους, λέγοντας ότι θα συνδράμουν στη δημιουργία καλών αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους πολίτες τους.

Αυτή ήταν και η πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου για τη χρηματοδότηση του κλίματος είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι οι ανεπτυγμένες χώρες απέτυχαν να υλοποιήσουν τη δέσμευση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τον αρχικό στόχο, το έτος 2020.

Tόσο ο Τζόνσον όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει πίσω στην παράδοση του μεριδίου τους.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα - πριν από την ανακοίνωση του Μπάιντεν - από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι πλούσιες χώρες πιθανότατα έχασαν τον στόχο πέρυσι, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση κατά λιγότερο από 2% το 2019.

Ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες χαιρέτισαν τη νέα δέσμευση ως μια αναγκαία ώθηση για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενόψει της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου στη Σκωτία.

″Η χρηματοδότηση για την αλλαγή του κλίματος αποτελεί κεντρικό δόγμα της Συμφωνίας του Παρισιού και οι ΗΠΑ κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του μεριδίου ευθύνης τους για την εκπλήρωση της δέσμευσης των 100 δισ. δολαρίων », δήλωσε η Έλεν Μάουντφορντ, αντιπρόεδρος για το κλίμα και την οικονομία της ΜΚΟ, World Resources Institute.

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές θεωρούν ότι η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, της  δεύτερης μεγαλύτερης χώρας στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, εξακολουθεί να μην είναι αρκετή.

″Οι ΗΠΑ δυστυχώς εξακολουθούν να υπολείπονται σε ό, τι οφείλουν και η βοήθειά τους πρέπει να αυξηθεί επειγόντως”, δήλωσε ο Mohamed Adow, διευθυντής του Power Shift Africa.

 

 

 

21 Σεπτεμβρίου 2021

Huffpost